Alžběta II. byla nádherný člověk. Její smrt mě velmi zasáhla, přiznává její vzdálený příbuzný hrabě Kinský

9. září 2022

„Alžběta II. byla nádherný člověk a na druhou stranu vypadala stále neuvěřitelně vznešeně. Měla krásné vystupování, přitom byla drobného vzrůstu. Ale měl někdo pocit, zvlášť ke stáří, že byla drobná? Pořád vypadala, jako že je to ohromná paní,“ vzpomíná na svou vzdálenou příbuznou František hrabě Kinský z Vchynic a Tetova. Také starosta Kostelce nad Orlicí, který v nadcházejících komunálních volbách kandiduje.

„To naše příbuzenství je ale tak vzdálené, že nový král Karel III. a já jsme bratranci v šesti generacích nazpátek, takže Alžběta II. byla mou tetou,“ vysvětluje s tím, že se osobně ale nikdy nepotkali.

Jako kdyby mi zemřel někdo, koho jsem strašně dávno znal a byl součástí mého života.
František Kinský

Kinský také už o Alžbětě II. napsal: „Obdivoval jsem královninu názorovou pevnost a mimořádnou státnickou moudrost. Pro Brity nebyla pouze královnou, ale vnímali ji jako matku národa. Byla představitelkou a ochránkyní vážených tradic a přitom i moderní osobností nebránící se humoru. Po panovnici Alžbětě II. zůstane prázdné místo.“

Čtěte také

Kinský přiznává, že zprávou o jejím úmrtí byl osobně zasažen.

„Tak, jako kdyby mi zemřel někdo, koho jsem strašně dávno znal. Někdo, kdo byl docela součástí mého života. Nebyl to nikdo z mých nejbližších, ale někdo, na koho jsem neustále mimoděk narážel. Osobnost, která byla součástí mého života a najednou odešla. A musím říct, že se mě to hluboce dotklo,“ přidává osobní názor na zesnulou panovnici.

Vzpomíná ale i na její humor. „Před celým Buckinghamským palácem zatajila, že se nechá odvést agentem 007 na olympijské hry. Vždyť to bylo něco úžasného. Kterého krále by toto napadlo? Navíc v té době už váženou starou dámu.“

„Všichni Angličané mají rádi tradice, je to vlastně součást anglické kultury – a Alžběta II. byla součástí kultury druhé poloviny 20. století… Pro mě není Anglie nic jiného než ona,“ dodává.

Jaký byl život panovnice a jaký bude nový král Karel III. se dozvíte v audiozáznamu pořadu Osobnost Plus. Ptá se Lucie Vopálenská.

autoři: Lucie Vopálenská , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.