Alkohol je jed, bezpečné je nepít, tvrdí výživový poradce. V malém množství pomáhá, namítá lékař

6. únor 2020

Alkohol podle nedávného průzkumu ministerstva zdravotnictví pijí tři čtvrtiny národa a skoro milion Čechů pije rizikově. V množství vypitého alkoholu na hlavu jsme ve světě dlouhodobě na předních místech. Škodí alkohol i v malém množství?

„Bezpečné množství alkoholu je nula,“ říká výživový poradce Ivan Mach s odkazem na studii, která v roce 2018 vyšla v prestižním lékařském časopisu Lancet.

Čtěte také

Sám je toho názoru, že pokud se občas – ovšem nikoli pravidelně – napijeme menšího množství alkoholu, nemělo by to zásadně vadit. Ovšem i mírné pití, tedy 20 g alkoholu denně (1 velké pivo nebo 2 dcl vína), je prý rizikové.

„Když se mí klienti opírali o teorém mírného pití, tak nikdy nezůstalo u jednoho půllitru piva nebo dvou deci vína. Každý si to ‚mírné‘ pití přizpůsoboval svému návyku. Většina klientů, kteří žijí v partnerském vztahu, si každý večer dává sedmičku bílého,“ popisuje Mach.

Propagace mírného pití piva – že je v něm vitamin B, kyselina listová a roztahuje cévy – zatajuje, že alkohol je buněčný jed, který tělo velmi náročně odbourává na metabolity, které zdravým lidem dále škodí.
Ivan Mach

„Nejlépe si můžeme pomoci sami a snížit riziko nebo ho eliminovat je v našich rukou. Když už se dostaneme do zdravotních problémů, které alkohol, kouření nebo další drogy způsobují, tak už je pozdě,“ zdůrazňuje.

Dvě piva denně prospívají

Podle lékaře Zdeňka Susy ale může být alkohol zdraví prospěšný, pokud se pije v přiměřeném množství. To se podle různých studií pohybuje od 20 až do 40 g alkoholu denně neboli „dvě velká piva pro muže, dvě malá piva pro ženu.“ Vždy ale záleží na jednotlivci a na tom, jak alkohol snáší.

Je řadou prací prokázáno, že lidé, kteří pijí malé množství alkoholu, mají méně infarktů a kardiovaskulárních chorob. Jiné dokonce tvrdí, že to zpomaluje neurodegenerativní onemocnění. Jinými slovy: při mírném pití ve stáří se pomaleji blbne.
Zdeněk Susa

Čtěte také

„I studie v renomovaném časopise může mít nedostatky. Máme-li více studií, které mají různé výsledky, tak mám pochybnosti o všech,“ reaguje internista na studii v časopise Lancet. Svým pacientům pití alkoholu aktivně nedoporučuje, na přímou otázku jim ale řekne svůj názor.

Kampaně typu Suchej únor se podle Susy účastní jen ti konzumenti, kteří si chtějí svůj vztah k alkoholu otestovat a potvrdit si, že mají dostatečně silnou vůli. „Já ho nedržím, protože vím, že mohu pít tak, jak chci – tedy do dvou piv denně,“ uzavírá lékař a autor Velké české pivní knihy.

autoři: Veronika Sedláčková , ert

Související