Algoritmus, který odliší ptáky od hmyzu

23. září 2010

Nový software pro zpracování radarových signálů dokáže odlišovat mezi ptáky a hejny hmyzu. Pomoci může nejen letovému provozu, ale i biologům, kteří sledují ptačí migraci.

Kolize mezi ptáky a letadly ročně způsobují leteckým společnostem miliardové škody a mohou být i příčinou pádu letadla. Radarové systémy sice ptáky zaznamenávají, ale mají problém odlišit je od velkých a hustých hejn hmyzu. Zkušení technikové signály dokážou rozlišit podle drobných odchylek, které vznikají při úderech ptačích křídel do vzduchu, ale potřebují na to čas - který v některých případech nemají. Problém s tím mají i biologové, kteří se věnují sledování ptačích hejn.

Ilustrační foto

Tým odborníků z několika evropských zemí nyní zkombinoval techniky pro vyhledávání dat a statistickou analýzu s umělou inteligencí a vytvořil speciální počítačový algoritmus. Software vědci "nakrmili" radarovými signály o přítomnosti ptáků, hejn hmyzu nebo hejn tvořených ptáky i hmyzem. Jako "cvičné" signály vybrali pouze takové, které identifikovali lidští experti a potvrdilo vizuální pozorování. Podle článku na stránkách New Scientist nyní software díky tomuto tréninku okamžitě rozeznává ptáky a hmyz s přesností 93 až 98 procent.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.