Alexandrovci

8. květen 2003

Z akcí provázejících státní svátek, upomínající ke konci druhé světové války, jistě stojí za zmínku koncert Akademického souboru písní a tanců Ruské armády. Když u nás před osmnácti lety koncertovali Alexandrovci naposledy, vystupovali pod hlavičkou armády okupační, jež u nás zajišťovala příslušnost Československa k táboru socialismu. Tentokrát je ovšem pozval premiér a armáda státu nejen osvobozeného, ale také svrchovaného, jako reprezentanty armády, která před osmapadesáti lety osvobozovala naši zemi od fašismu. A Alexandrovci byli přijati vřele.

Za ta léta, která uplynula od chvíle, kdy nás opustil poslední sovětský voják, prošly vztahy Čechů k Rusům znatelnou proměnou. Objevil se například dobrovolný zájem o studium kdysi povinné ruštiny, bereme jako samozřejmost, že u nás ruští podnikatelé vlastní řadu benzínových čerpadel, hotelů či firem. Politický náboj ztratily i vzájemné hokejové duely, byť výhry jako ta včerejší samozřejmě těší. Pokud dnes někomu u nás Rusové vadí, příčinou není komunistická ideologie, se kterou se Rusové rozloučili stejně jako my, ale třeba přítomnost ruskojazyčných mafií. Jenomže ty vadí i Rusům.

Budování kapitalismu na troskách bývalého režimu se ani v zemi našich někdejších osvoboditelů a pozdějších okupantů neodehrává bez problémů. Rusko trápí vedle zločinnosti i korupce a bída, ostře kontrastující s přepychem, ve kterém žijí takřečení "noví Rusové". Jen pomalu a s obtížemi se Rusko pokouší navrátit někdejší prestiž armádě, která je pro mladé muže noční můrou. Zřejmě to nejlepší, čím se ruská armáda může prezentovat, jsou právě Alexandrovci, pro které jsme v neděli poslali armádní speciál a včera jsme je Rusům s díky odeslali zpět.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.