Alexandr Mitrofanov: Zkušených agentů dnes není třeba

10. červenec 2014

Nově zpřístupněné záznamy někdejšího pracovníka KGB Vasilije Mitrochina odhalují informace o sabotážní akci proti demokratizačnímu hnutí v Československu. Akci s krycím názvem Progres zahájil tehdejší šéf KGB Jurij Andropov v květnu 1968. Nařídil vybrat 15 „zkušených agentů rozvědky“. Měli být vycvičeni pro práci v Československu.

Tolik zpráva ČTK o událostech starých více než 46 let. A tady je tvít místopředsedy vlády České republiky v roce 2014 Pavla Bělobrádka. Ze včerejška.

„Dzeržinského pohrobci pro svou propagandu nalézají opravdu úrodnou půdu. Asi cítí, že místo vstupu je v rámci EU vhodné...“ napsal vicepremiér. Na mou otázku: „Můžete to prosím rozvést? Něco Vás inspirovalo na jednání vlády?“ odpověděl: „Určitý inspirativní názor, naštěstí osamocený, zazněl. Jde spíš o emaily, blogy, diskuse...“

Čtěte také

Spojuje Bělobrádek dvě historické epochy, byť možná bezděčně, právem, anebo jde o povrchní srovnání, které nesnese hlubší rozbor?

Andropov nazval svou operaci Progres, čili pokrok. Tak to tehdy Sovětský svaz vnímal. Pokrokové je učení komunismu, SSSR ho šíří ve světě všemi prostředky včetně akcí tajných služeb. Opravňuje ho k tomu historické poslání, v němž se pojí komunistická myšlenka se zvláštním místem Ruska v dějinách. Je nositelem speciálního poselství prodchnutého duchovnem na úkor materiálna.

Jedna stránka Mitrochinova archiv, která se zmiňuje o operaci Progres, Mitrochinův archiv

Dnešní Rusko jde stejným směrem, jen znaménka jsou odlišná. Pokrok se stal v oficiální ruské doktríně nadávkou. Operace by mohla klidně nést označení Regres. Historická mise Ruska, dnes už s důrazem na bohem dané poslání ruského národa, je totiž pojímána jako šíření konzervativismu, potírání liberální demokracie a svobod, které jsou s ní spojeny.

Pro ověření pravosti této tendence stačí nahlédnout do oficiálních dokumentů Ruské federace, vyjádření jejích představitelů a ponořit se do atmosféry ruské společnosti. Pro verifikaci tvrzení, že to vše mají na povel Dzeržinského pohrobci, někdejší důstojníci KGB, není třeba se do ničeho nořit. To jsou známá fakta.

Čtěte také

Bělobrádek neupřesnil, čí byl inspirativní názor na jednání vlády, který ho vybudil k pochmurné poznámce. Média stále píší o benevolenci, s níž bagatelizuje vládní hnutí ANO úzké spojení s StB, které měli někteří vlivní členové. Také o lhostejnosti, kterou vůči této lince českých politiků na Dzeržinského pohrobky projevují voliči ANO. A nejen oni.

Diskuse, proč tomu tak je a proč se, řečeno Bělobrádkovými slovy, podpora akci namířené proti liberální demokracii masově vyskytuje v emailech, blozích a diskusích, už běží a poběží dlouho. Na její okraj lze poznamenat, že se v této podpoře spojily jindy nesmiřitelné protiklady. Na jedné straně, řečeno symbolicky, Vojtěch Filip a na druhé Václav Klaus s epigony.

Mitrochinův archiv, nedatovaný snímek

Jistý rozdíl mezi rokem 1968 a dneškem je proto patrný. Není nutné tajně posílat do Česka 15 „zkušených agentů rozvědky“. Jejich roli dnes zastává podstatně víc českých občanů. Svobodně a dobrovolně.

Autor je komentátorem deníku Právo.

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio