Alexandr Mitrofanov: Za kulisami mistrovství světa

15. červen 2018

Ve čtvrtek po vítězství ruské fotbalové sborné v zahajovacím utkání mistrovství světa propukla v zemi euforie.

Slavilo se v ulicích, státní televize Pervyj kanal věnovala výhře 5:0 se Saudskou Arábií vlasteneckou šou. Hrdina utkání Alexandr Golovin nakonec neunesl med, který mu mazal kolem pusy moderátor, vyndal z ucha naslouchátko, zakroutil hlavou a odešel, aniž by odpověděl na otázky.

Tomáš Procházka: Ruské sportovní politikum

MS ve fotbale

Když Rusko naposledy hostilo velkou sportovní akci – olympijské hry v Soči – skončilo to velmi neslavně.

Za kulisami mistrovství světa ale oznámila vláda dvě zprávy, které státní média upozadila, ale na život obyčejných Rusů budou mít větší vliv než fotbalový svátek.

Alexej Navalnyj, který právě ten den odpykal další z řetězce trestů, tentokrát 30 dnů, nazval chování kremelských vládců podlým. Populární bloger Stalingulag poznamenal k fotbalové euforii: „Můžeme si aspoň zahulákat v ulicích, když nás čekají roky mlčenlivé pokory.“

Premiér Dmitrij Medvěděv totiž oznámil, že po bezmála 90 letech bude v zemi pozměněn důchodový věk. Celou tu dobu byl 60 let pro muže a 55 let pro ženy. Nyní se bude postupně zvyšovat, muži nakonec půjdou do penze počínaje rokem 2028 v 65 letech a ženy počínaje rokem 2034 v 63 letech. Senioři, kteří nemají nárok na důchod, dostanou od státu sociální dávky v pozdějším věku: ženy od 68 let a muži od 70.

Zrušit penze, zlikvidovat výplaty

Úřady mluví o nezbytnosti reformy a její prospěšnosti pro seniory. Televize NTV zařadila speciální šot o bodrých pracujících penzistech, kterým je přes sto let. Jenže podle průzkumu fondu Veřejné mínění se zvyšováním věku odchodu do důchodu souhlasí pouze 9 procent respondentů a 82 procent je proti tomu.

Fotbalový šampionát v Rusku může nastartovat demokratizaci, doufá Jansta z České unie sportu

Vladimir Putin s trofejí pro vítěze fotbalového mistrovství světa

Poprvé v historii se mistrovství světa ve fotbale koná v Rusku. Má jít o vůbec nejdražší šampionát v dějinách, který země nepochybně využije k vlastní prezentaci a propagandě. Organizace Amnesty International ale během mistrovství hodlá upozorňovat na případy porušování lidských práv a pronásledování oponentů režimu.

Rocker a známý sprosťák Sergej Šnurov věnoval novému důchodovému věku překvapivě slušnou a smutnou básničku, v níž píše: „Nedosáhneš na něj, je jako obzor, kráčíš, aniž se nepřibližuješ.“ Z poetické řeči do prózy to převedla odborová Ruská konfederace práce: „Při zachování současných demografických tendencí se věku 65 let nedožije téměř 40 procent mužů a 20 procent žen.“

Navalnyj včera poukázal na to, že po celou dobu ve funkci Vladimir Putin pravidelně opakoval: „Dokud jsem prezidentem, důchodový věk se zvyšovat nebude.“ Jenže Kreml se z toho vyvlíkl ukázkově.

Putinův mluvčí dnes prohlásil: „Důchodový věk je záležitostí vlády. Prezident nemá s tímto procesem nic do činění.“ V zemi s rigidně prezidentským systémem jde o výmluvu. Ale v téže zemi existuje pradávný myšlenkový stereotyp, že car nemůže za nic a za vše špatné mohou zlí bojaři.

Hlavní ruský opozičník Navalnyj varoval diváky svého YouTube kanálu před následky zvýšení DPH z 18 na 20 procent

Hlavní ruský opozičník Navalnyj také varoval diváky svého YouTube kanálu před následky zvýšení DPH z 18 na 20 procent, o němž rovněž rozhodla ruská vláda v den zahájení mistrovství světa ve fotbale. Sám ovšem uznal, že tyto ekonomické věci jsou pro většinu obyvatel španělská vesnice a až pak se lidé budou divit, proč musí vydávat víc peněz než dříve.

Alexandr Mitrofanov

A Stalingulag sarkasticky poznamenal: „Pokud sborná postoupí ze skupiny, bude možné penze dočista zrušit, a kdyby se dostala do finále, potom by se mohly zlikvidovat i výplaty!“ Lidé zatím slaví.

Autor je komentátorem deníku Právo

autor: Alexandr Mitrofanov
Spustit audio