Alexandr Mitrofanov: Telegram pro Putina - „Jste banda břídilů“

20. duben 2018

Doposud se považoval za největšího ruského odpůrce Putinova režimu Alexej Navalnyj.

Případně se dalo mluvit o Michailu Chodorkovském. V obou případech však byla síla jejich protestů relativní.

Ruská cenzura prohrává bitvu s messengerem Telegram

Ruští aktivisté protestují proti zákazu služby Telegram

Na základě rozhodnutí soudu začal ruský federální úřad pro kontrolu médií Roskomnadzor tento týden na území Ruska blokovat službu Telegram, jeden z nejúspěšnějších světových internetových messengerů. Jejím zakladatelem a vlastníkem je ruský podnikatel Pavel Durov.

Navalnyj sice zorganizoval štáby po celé zemi, ale stačily policejní šťáry, nekonečné vazební epizody samotného opozičníka a zákaz účasti ve volbách hlavy státu, a hned byla jeho váha oproti ruské státní mašinérii nesouměřitelná.

Chodorkovskij byl nucen po deseti letech věznění Rusko opustit a jeho aktivity ze zahraničí se proto omezují na sféru osvěty a právní pomoci odpůrcům režimu.

Takový stav Vladimiru Putinovi mohl jen vyhovovat. Jeho lidé s vědomím, že mají naprosto volné ruce, ještě více utáhli šrouby také na internetu. Následovaly tresty za retvíty nebo SMS.

Logo

Za této situace se necenzurovaná komunikace nejen opozičně naladěných občanů, ale paradoxně i lidí z mocenských struktur přenesla na platformu, kterou tajná služba FSB neměla pod kontrolou.

Nedokázala prolomit šifrování a majitel na naléhání, aby ji pustil do utajených konverzací, zvysoka kašlal. Jde o Telegram, který vynalezl a vyvíjí Pavel Durov.

Tzv. ruský Facebook, sociální síť VKontakte byla rovněž jeho dílem. Tu však nakonec musel vydat tajným, aby nad ní měli dozor, ale zároveň emigroval a založil Telegram. Tento komunikátor se stal pro režim noční můrou. Nakonec ho soud na území Ruska zakázal a měl být vypnut v pondělí 16. dubna.

Krásná bitva

Začalo však něco, co Putin za roky samovlády ještě nezažil. Cenzurní úřad Roskomnadzor se snažil, až se z něj kouřilo, ale bylo to jako v pohádce o Koblížkovi. Telegram utekl dědkovi i babce, a zatím není na obzoru žádná státní liška, která by ho byla schopna schlamstnout.

Durov včera napsal na svém Instagramu: „Telegram je stále přístupný pro uživatele v Rusku nehledě na to, že ruské úřady za poslední čtyři dny zablokovaly více než 18 miliónů IP adres. Děkuji všem, kteří se účastní Digitálního Odporu. Stále více IT podnikatelů, programátorů, systémových administrátorů skutky pomáhá zajišťovat práva obyvatel Ruska zaručená Ústavou.“

Svobodnou částí ruského internetu se v těchto dnech nese hurónský smích a terčem jsou břídilové z Putinových tajných služeb. Ve snaze vyhovět načálstvu začali v jednom okamžiku blokovat, co jim přišlo pod ruku a dopracovali se k tomu, že lehl vlastní server Roskomnadzoru.

Telegram chce být bezpečným Messengerem, který nemá vydělávat

03452485.jpeg

V Berlíně sídlí aplikace, za kterou stojí zakladatelé „ruského Facebooku“, sítě VKontakte, bratři Pavel a Nikolai Durovové. Poté, co byl Pavel Durov na začátku roku 2014 z VKontakte vypuzen – tato síť podle jeho slov přešla plně pod kontrolu spojenců prezidenta Vladimira Putina – se i se svým bratrem naplno vrhl do rozvíjení své aplikace Telegram.

Přestaly fungovat různé organizace a firmy, protože jim odřízli internet, a naopak v nastalém zmatku byly najednou volné zakázané pornografické servery či například web Garryho Kasparova, který je v Rusku rovněž tabu.

Nakonec i Putinův poradce přes internet German Klimenko řekl, že Roskomnadzor by se měl omluvit za nepatřičné zásahy. Hon na Telegram pokračuje, zatím bezvýsledně. Dne 16. dubna měl o 27 procent víc uživatelů než týden předtím.

Durov je novým symbolem nepoddajnosti zlu. Publicista Alexandr Něvzorov popsal situaci takto: „Telegram se stal politickými Thermopylami. Tato bitva je krásná. Na jedné straně jsou technologie, modernost a rozum, na straně druhé jsou válenky a temná velmocenská zvířeckost.“

Autor je komentátorem deníku Právo

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio

Související