Alexandr Mitrofanov: Putin carem onlajn

23. prosinec 2016

Tisková konference, na které je v obrovském sále přítomno na 1500 lidí, to je pro naše zvyklosti hodně neobvyklá. Dnes se ale jedna taková konala v místě, kde nikoho nepřekvapuje, protože patří k celkové tamní atmosféře.

Vladimir Putin měl svou pravidelnou každoroční megatiskovku v Moskvě. Vždycky se před jejím začátkem v ruských médiích probírá, jak asi může být dlouhá. Ta dnešní trvala 3 hodiny 50 minut. Rekord to ale není, protože nejdelší byla tiskovka v roce 2008, kdy Putin mluvil bez přestávky 4 hodiny 40 minut. Zato ta dnešní překonala všechny předchozí počtem přítomných novinářů.

Na naše poměry je také občas těžké uvěřit, že jde o skutečné novináře, byť k nějakému médiu se vždy hlásí. Dnes to byla například redaktorka z listu Mladý leninovec z Penzy, která se snažila ovlivnit Putinovo rozhodnutí ve věci předčasných důchodů. Nebo šéfredaktor nacionalistického listu Za suverénní Rusko z Ufy, který lobboval za obrození Výstavy úspěchů národního hospodářství.

Dotazy často nejsou ani dotazy, ale pochvalami na Putinovu adresu nebo, což je mnohem častější, naplněním hlavního úkolu, který tyto lidi do sálu vůbec přivádí.

Je to pokus prodrat se k člověku, který jako jediný může v zemi udělat cokoliv, co bude chtít. Podotýkám, co bude chtít. Megatiskovky už dávno nejsou novinkou a tak všichni vědí, že Putin musí dostat nějakou nahrávku na smeč, aby zasáhl a ukázal, že v Rusku vždy byl, je a bude car a že jinak tato země žít prostě neumí.

Vladimir Putin

Slova, slova, slova

Dnes to bylo stejné. Z několika podobných vstupů zmíním dva nejcharakterističtější, od opravdových novinářů. Jekatěrina Vinokurovová ze Znak.com vychrlila ve svém obvyklém vzrušeném tempu mladé ženy, která bere ruskou politiku smrtelně vážně, řadu otázek, mezi nimiž čněla ta, zda si Putin nemyslí, že ho podřízení z mocenských špiček sabotují, protože on přece říká správné věci, ale nic se potom nemění. A také ho vyzvala, aby společně ukončili sadismus ruské justice. A řekla, ať jistí vysoce postavení státní úředníci tolik nemlaskají, když žerou z eráru (výrazivo jsem zhutnil).

Sadismus v justici žádný není, řekl Putin, přijímají se opatření zaměřená na její humanizaci. Vysokým státním úředníkům prý pořád říká, že mají být skromnější. Ale oni si mu stěžují, že je novináři terorizují, tak ať se novináři sami chytnou za nos.

Vladimir Putin

Jinak z prezidentových úst vycházela jen slova, slova, slova. A když mu Natálie Galjamovová z rbc.ru připomněla, že před rokem na tiskovce slíbil, že se podívá na osud novináře tohoto média, který je ve vězení, řekl, že o tom slyší poprvé. A slíbil, že se na to podívá.

Zato dal naději paní, která letos dostala sedm let vězení za SMS z roku 2008, v níž napsala, že vidí vlak, který jede směr Gruzie. „Vždyť to viděli všichni,“ podivil se Putin jako děcko.

Pro mezinárodní politiku nebyla tiskovka příliš důležitá. Donalda Trumpa chválil, pro demokraty a Baracka Obamu neměl dobrého slůvka. Na setkání s Trumpem se těší.

Autor je komentátorem deníku Právo.

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio