Alexandr Mitrofanov: Pro Kreml je Tálibán adekvátní, ruští oponenti naopak teroristy

20. srpen 2021

„Udělali na nás moc dobrý dojem. Jsou to adekvátní chlapi, dobře vyzbrojení.“ To jsou slova ruského velvyslance v Afghánistánu Dmitrije Žirnova po převzetí moci v zemi Tálibánem. Kdo si myslí, že by se ambasador mohl takto kladně vyjádřit například o vojácích NATO, musí být okamžitě vyveden z omylu. Žirnov takto pochválil táliby.

Není divu. Vojáci Tálibánu totiž střeží ruské velvyslanectví, aby diplomatům z Moskvy nikdo nezkřivil ani vlásek. A to je logické. Jednání s představiteli Tálibánu Moskva vedla už dávno a opakovaně, na vysoké úrovni v ruském hlavním městě, kdy Kreml reprezentoval ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Čtěte také

Pokračováním dohodnuté spolupráce bylo také prohlášení zvláštního vyslance prezidenta Vladimira Putina pro Afghánistán Zamira Kabulova, že exprezident země Ašraf Ghaní, kterého tálibové v podstatě svrhli, „musí být postaven afghánským lidem před soud“.

Moskvě přitom vůbec nevadí vlastní vnitrostátní nařízení, že každá zmínka o Tálibánu musí být doprovázena slovy, že jde o teroristickou organizaci zakázanou na území Ruské federace. Jinak hrozí řečníkovi pokuta.

Putinův politický protivník Michail Chodorkovskij, který po desetiletém pobytu za ostnatým drátem žije v emigraci, zprostředkoval vtip, který se šíří v ruském prostředí, že když to takhle půjde i nadále, budou tálibové jedinými zahraničními pozorovateli na zářijových volbách v Ruské federaci. Vtip zrcadlí sbližování Moskvy a Tálibánu, které je viditelné pouhým okem.

Navalnyj není tálib

Zároveň s oceněním adekvátnosti chlapů z teroristické organizace, která ovládla Afghánistán, pokračuje Kreml v potírání oponentů ve vlastní zemi, kterým jakoukoli adekvátnost upírá.

Čtěte také

Ruské centrum na obranu lidských práv Memoriál, které Kreml jako mnoho dalších nepohodlných organizací a jedinců ocejchoval coby zahraničního agenta, oznámilo, že v zemi je momentálně 410 politických vězňů. Je mezi nimi i Alexej Navalnyj.

Ruské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení k prvnímu výročí otravy Navalného, v němž označilo tuto událost za vměšování NATO do vnitřních záležitostí Ruské federace. Ministerstvo obvinilo Severoatlantickou alianci ze snahy ovlivnit zářijové volby v zemi.

Současně v Moskvě zahájila policie návštěvy u lidí, kteří v minulosti pomohli Navalného organizacím, které později Kreml zařadil mezi teroristy a extremisty. Adresy a další osobní údaje se do rukou policie dostaly po prolomení databází Navalného organizací.

Alexandr Mitrofanov

Policie žádá, aby navštívení lidé sepsali vysvětlení, proč jsou v Navalného databázích anebo proč na Navalného organizace přispívali. V řadě případů policisté požadovali, aby lidé napsali stížnost na Navalného kvůli údajnému zneužití osobních údajů.

Je jisté, že za adekvátního chlapa Kreml Alexeje Navalného neoznačí. Není tálib.

Autor je komentátor serveru novinky.cz

Spustit audio