Alexandr Mitrofanov: O vyznavačích jediného učení

28. březen 2013

Apoštolů bylo původně dvanáct. To ale bylo dávno. Apoštolem je také Zdeněk Štengl. Jako předseda strany, která vyznává učení. My už sice takovou stranu máme. Je to strana komunistická a vyznává marxismus.

Marx ale umřel. Člověk, kterého Štengl prohlásil za Ježíše – svého a své partaje – žije a je aktivní. Lidé, které vede Zdeněk Štengl, vyznávají zemanismus.

Pojmenovat po uctívaném vůdci učení, kterému je podřízena činnost politické strany, není nic nového. Téměř před rokem vydala historické prohlášení Korejská strana práce. Od té doby je její oficiální ideologií kimirsenismus a kimčongilismus. Je ale fakt, že ani jedno ze jmen zesnulých vůdců strana v názvu nemá.

Když s návrhem odstranit přídavek zemanovci přišel na sjezdu Strany práv občanů – zemanovců delegát Miroslav Kamenický, podpořilo ho v hlasování pouze šest lidí. To nemohlo dopadnout jinak. Vždyť se Miloš Zeman v úvodním projevu na sjezdu hrdě přihlásil k faktu, že je čestným předsedou zemanovců.

Bibličtí apoštolové, než se skutečnými apoštoly stali, bojovali sami se sebou, se svými slabostmi a pochybnostmi. Až Svatý Duch je změnil na mocné boží muže poté, co byli svědky Ježíšova vzkříšení a nanebevstoupení.

Zemanovcům v procesu proměny v apoštoly jejich Ježíše patrně nahradilo okamžik nanebevstoupení vstoupení na Hrad Matyášovou branou, skrze niž byl povolán bývalý vrchní apoštol Vratislav Mynář coby kancléř.

Sjezd apoštolské strany se konal minulou sobotu. Ve stejnou chvíli se sešli na jednání svého ústředního výboru bývalí monopolní vyznavači učení nazvaného po jejich guruovi. Komunisté v porovnání se zemanovci vypadali přece jen více jako politická strana. Jména Marx ani Lenin v projevu předsedy KSČM Vojtěcha Filipa nezazněla. Nutnost se orientovat na velký vzor se projevila jinak.

Filip odmítl výmluvy, že se komunistům nedaří nahrazovat novými, mladými členy přirozený úbytek veteránů. Zdůvodnění znělo takto: „Jestliže to dokázali komunisté v Ruské federaci, komunisté na Ukrajině, jestliže to dokázali komunisté v jiných komunistických stranách poté, kdy stejným způsobem byli ponižováni a zatlačováni do opozice, bylo by nepochybně podivné, kdyby to nedokázala KSČM.“

Nechtěl slyšet ani stížnosti na to, že členská základna stárne. Řekl: „Když jsem viděl, nakolik je naplněna kandidátní listina například v Moskvě, jakým způsobem se moskevští komunisté chlubí, kolik lidí přijali, kdo je na jejich kandidátkách, pochopil jsem, že to jde.“

Mezitím zaměstnanci venezuelské telekomunikační firmy Cantv připevnili k balónkům naplněným héliem šek s dividendami za loňský rok a vyslali tyto balónky k nebi. Dočasný prezident země Nicolás Maduro u toho byl a řekl: "Vypravujeme tento symbolický dar tomu, kdo umožnil, aby vaše firma nepracovala pro cizí kapitalisty, ale pro venezuelský lid. Posíláme ho veliteli Hugovi Chávezovi."

Miloš Zeman v minulosti opakoval, že je třeba se bát čtenářů jediné knihy a vyznavačů jediného správného učení. To ale bylo dávno.

Autor je komentátorem deníku Právo.

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio