Alexandr Mitrofanov: Kruh se uzavírá

5. červen 2014

Premiér Bohuslav Sobotka vnímá jako neférovou vlnu kritických ohlasů, které následovaly po jeho reakci na prohlášení amerického prezidenta Baracka Obamy, že NATO posílí svou přítomnost v Evropě jako odpověď na agresívní chování Ruska.

Sobotka řekl doslova toto: „My když jsme si vyhodnotili aktuální bezpečnostní situaci, tak v tuto chvíli taková potřeba v ČR není, a ČR tedy nebude patřit a nepatří mezi země, které by volaly po posílení vojenské přítomnosti jednotek NATO v Evropě.“ I na vládě pak přesvědčoval koaliční partnery, že mu šlo jedině o české území.

Jenže poté, co se éter naplnil ujištěními amerického prezidenta o spojeneckém závazku tváří v tvář potenciální hrozbě, vyzněla Sobotkova slova tak, že se stala hitem od Ruska až po Atlantik. Citovala se tato reálně vyřčená část věty: „ČR tedy nebude patřit a nepatří mezi země, které by volaly po posílení vojenské přítomnosti jednotek NATO v Evropě.“

Ruští nacionalisté a komunisté se stále radují z vyprávění o výskytu dvou, jak se zdůrazňuje, slovanských premiérů, kteří odmítají Obamu: Sobotky a taky Roberta Fica. Český předseda vlády tyto interpretace sice nesdílí, to ale nemění nic na faktu, že takto byl v zahraničí zaškatulkován.

Je tady však i jiný aspekt. Sobotka mohl potěšit nejen ruské nacionalisty a komunisty, ale také mnohé členy a sympatizanty své strany, kteří jsou vůči Západu podezřívaví a k Rusku stále chovají rudimentární důvěru.

Čtěte také

Na první pohled to může zvláště mladým lidem přijít nepochopitelné. Vždyť četli a slyšeli, že právě starší generace v této zemi prožila normalizaci odstartovanou sovětskou invazí. Jak tedy mohou podporovat ruskou rozpínavost? Přece by mohla skončit novou nesvobodou pod východní kuratelou.

Jenže z Ruska by nemusela přijít hrubá vojenská síla. Mnohem účinnější je působení civilizačního modelu, který tam funguje. V čele je vladař, pod ním je mocná obsluha, která rozkazuje zbytku společnosti. Struktura se rozvětvuje níž a níž a skoro všude se dá najít místečko, z něhož lze velet alespoň dvěma lidem. Nebo přinejhorším jako vrátný buzerovat návštěvníky té které budovy.

Podpora ruských imperiálních ambicí se v Česku dá vnímat jako případné promítnutí vlastní role v podobné situaci. Lepší místa by obsadili lokální zástupci cizí moci. Úplně dole by zůstali ti, kteří chtějí klid a nakonec se přizpůsobí. Je to v podstatě návrat k psychologickému modelu normalizace.

Politolog Jiří Pehe

Politolog Jiří Pehe napsal včera v Právu: „Cílovou voličskou skupinou ČSSD je dlouhodobě postarší ,mamka' a 'taťka' z malých měst a sociálně slabší jedinci ze sociálně postižených oblastí... Tato cílová skupina – opět bez jakékoliv ironie – je ovšem u nás bytostným ztělesněním postkomunismu. Je většinově rozhořčená z procesu transformace, demokracii chápe spíše jen instrumentálně a bojí se světa za českými hranicemi.“

Kruh se uzavírá. Ať už myslel Bohuslav Sobotka svá slova jakkoli, těmto lidem mohou vadit jen těžko.

Autor je komentátorem deníku Právo.

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio