Alexander Tolčinský: Turecký premiér Erdogan: tlaku ulice neustoupím!

6. červen 2013

Až do dnešního rána platilo to, že se v ulicích tureckých měst scházely skupiny odpůrců předsedy vlády, které na různých místech s různou intenzitou rozháněli policisté. První z nich dnes zemřel, když během zásahu proti demonstrantům spadl do rozestavěného příkopu.

V černomořském přístavu Riza se poprvé od počátku protestů v ulicích střetli demonstranti se stoupenci současného premiéra. Několik stovek z nich napadlo asi 25 mladých protestujících, kteří byli nuceni rozprchnout se do okolních budov.

Bylo by asi naivní očekávat, že by se předseda vlády, který se dnes vrací ze státní návštěvy severoafrických států, rozhodl předstoupit před demonstranty a ohlásit demisi. Nelze očekávat ani omluvu za to, že demonstrující opakovaně označil za lůzu, gaunery a nepřátele Turecka. Jedno je ale v tuto chvíli nezpochybnitelné. Na zemi se postupně přestává hledět jako na oázu demokracie v jinak rozbouřených okolních většinově islámských zemích. Premiérovi se po více než deset let dařilo Turecko v zahraničí prezentovat jako prosperující demokratickou zemi, která se postupně stává klíčovým hráčem na rozhraní Evropy a Asie. Země se stávala hospodářským vzorem pro státy balkánského regionu a skutečnou lokální velmocí.

V Turecku po léta existuje jen velmi omezená svoboda tisku. Nahromaděná nespokojenost lidu se o víkendu změnila v hněv a občané vyšli do ulic. Ale s výjimkou jednoho nebo dvou televizních kanálů větší část tureckých televizních stanic akce nespokojenosti na počátku ignorovala, nebo se pokusila je nějak zamlčet. Informace ale lidé dostávali přes internet a sociální sítě. Demonstrace pokračují, což dokazuje, že úřady tak úplně pevnou půdu pod nohama nemají.

Místopředseda vlády se demonstrantům omluvil za nadměrné použití síly ze strany úřadů. Nicméně protestující i nadále žádají demisi vlády, ministerského předsedy Erdogana a očekávají omluvy přímo od něho. Je šéf vlády ochoten ustoupit? Zatím tomu nic nenasvědčuje. Erdogan prohlásil, že rozhodně nepodlehne tlaku z ulice. Ten podle něj vytvořili odpůrci vlády uměle, když zneužili demonstrace ekologických aktivistů proti kácení stromů v parku v Istanbulu. Vláda prý rozhodně nezastaví ani plán park přebudovat na obchodní centrum. Co jeho neústupnost vyvolá v ulicích, těžko očekávat? Premiérovo odstoupení zatím ale rozhodně ne. A na obzoru není v tuto chvíli ani jiný viditelný ústupek.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.