Alexander Tolčinský: Bude mít Srbsko po volbách svého Iva Sanadera?

14. březen 2014

O půlnoci na pátek skončila v Srbsku předvolební kampaň. Volební právo má v zemi téměř šest milionů osm set tisíc lidí. Nicméně přes milion z nich v tuto chvíli nežije v zemi, takže odhady uvádějí, že se k urnám dostaví okolo 4 milionů hlasujících, tedy zhruba 60 procent občanů s volebním právem.

Otázkou v Srbsku není, kdo zvítězí. Pro vládnoucí konzervativně nacionální Srbskou pokrokovou stranu prý může hlasovat až 46 procent voličů. V čele strany stojí nejmocnější politik Srbska současnosti Aleksandar Vučič. Ten se pravděpodobně stane premiérem. Druhá nejsilnější síla, tedy Socialistická strana Srbska, vedená současným předsedou vlády Ivicou Dačičem je v tuto chvíli s „Pokrokovci“ v koalici. Zaostává za nimi ale o celých třicet procent. Je ale možné, že se nejsilnější straně podaří získat nadpoloviční většinu křesel a koalice nebude nutná.

Hlavním tématem voleb je boj s korupcí a organizovaným kriminálem. Dále tristní ekonomická situace. Bez práce je podle oficiálních statistik 30 procent občanů, ale toto číslo je prý hodně podhodnocené.

Boj s korupcí slibují i další strany. S těmi vládními se z ní vzájemně obviňují. Kdo jsou nynější opoziční strany? Je jich několik. Kdysi vládnoucí Demokratická stana se před několika měsíci rozpadla na dvě uskupení. Vystoupil z ní totiž několikanásobný bývalý srbský prezident Boris Tadič. Ten založil Novou demokratickou stranu. Její preference kolísají okolo devíti procent, což je výsledek totožný i s původní Demokratickou stranou, kterou vede kontroverzní podnikatel Dragan Džilas. Do parlamentu se má šanci dostat také utranacionalistická Demokratická strana Srbska posledního jugoslávského prezidenta a dlouholetého srbského premiéra Vojislava Koštunici. Tomu dávají průzkumy šance zisku šesti a půl procenta. O procento méně pak mají Liberální demokraté Čedomira Jovanoviče.

Ve svém výčtu schválně uvádím jména vůdců. Lidé v Srbsku totiž spíše než pro proklamované programy hlasují za osobnosti. Předvolební kampani dominovaly vzájemná osočování z korupce a nelegálních obchodů. V této souvislosti srbská média sledují osud bývalého premiéra sousedního Chorvatska Iva Sanadera. Ten byl ve své zemi za korupci a zpronevěru postupně odsouzen nejprve k deseti a tento měsíc k dalším devíti letům žaláře. V Bělehradě se tedy ptají. Budeme mít po těchto volbách také našeho Sanadera, potrestaného za korupci a defraudaci? Nebo jich u nás bude dokonce několik?

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio