Aféry ve VW

12. prosinec 2005

V mateřské firmě naší VW-Škody ve Wolksburgu se během krátké doby rozvířila další aféra. Nejprve šlo o sexuální výlety členů vrcholového managementu a zakládání stínových firem, což se týkalo i podnikání Wolkswagenu v Čechách. Nyní jde o boj největšího z akcionářů, spolumajitele a dědice firmy Porsche Ferdinanda Piecha, který vlastní 18,6 procent akcií, s ostatními akcionáři.

0:00
/
0:00

Dalším největším akcionářem je Dolní Sasko s 18,2 procenta. Piech je hlavně ve sporu jedním americkým fondem Tweedy Browne, který má jen asi jedno procento, ale souhrnná jeho investice v Německu činí asi 700 milionů dolarů. Kkvůli sporu vyhrožuje, že se z Německa stáhne.

Podívejme se blíže, o co ve sporu jde. Před dvěma týdny dozorčí rada v bojovém zasedání odhlasovala třinácti hlasy proti šesti za člena představenstva Horsta Neumanna, dlouholetého funkcionáře odborů IG-Metall a perzonálního ředitele firmy Audi, a to dokonce i proti přání předsedy představenstva Pischetsriedera, který byl tímto krokem ponížen. Piech dal všem jasně najevo, kdo je ve firmě šéfem.

Ve starých evropských zemích bývá zvykem, když dozorčí rada předsedovi představenstva neschválí do takhle důležité funkce člověka, kterého on navrhuje, dotyčný okamžitě odstoupí. Považuje to za zřetelné vyjádření nedůvěry. Tentokrát se tak ale k překvapení všech nestalo. Pischetsrieder naopak okamžitě po hlasování nechal zaprotokolovat, že s rozhodnutím dozorčí rady souhlasí a že konečně je představenstvo kompletní.

Problém je v tom, že předseda představenstva je zároveň autorem sanačního programu, který měl firmu VW vyvést z krize a zvýšit její zisky. Pischetsrieder chtěl v několika málo letech odbourat více než 10 000 pracovních míst, a to jenom v Německu. Výroba se měla automatizovat a racionalizovat. Místo, které Piech obsadil svým člověkem, je pro tuto operaci klíčové: všechna jednání musí předseda představenstva vést s personálním ředitelem, a proto chtěl, aby na tomto místě byl někdo zvenčí, kdo není s podnikovými radami svázán a bude se moci chovat racionálně. To jistě o Horstu Neumannovi říci nelze, protože je nejen odborový funkcionář ale i starý zaměstnanec firmy.

Další problém předsedy představenstva Pischetsriedera spočívá v tom, že okamžitě po té, co se ve VW zakoupila firma Porsche, si nechal od americké firmy J.P.Morgen vypracovat posudek, který měl posoudit rizika vstupu Porsche do VW z hlediska ostatních akcionářů. Výsledek posudku byl šokující: Podle Morgenů by neměl v dozorčí radě VW sedět nikdo z firmy Porsche, protože hrozí nebezpečí, že budou padat rozhodnutí, která poškodí VW na úkor Porsche. V praxi naplnění těchto rad by znamenalo, že pan Piech by musel dozorčí radu opustit a ředitel Porsche Wiedeking by se neměl stát dalším členem rady. Takovouto zprávu starý miliardář Piech nemůže autorům, ani iniciátorům, nikdy odpustit, a to byl nejspíš hlavní důvod, proč si na ředitele personálních záležitostí dosadil svého člověka.

Nás v tento moment mohou zajímat jen dvě otázky: Jestli panu Piechovi tato změna stačí, nebo jestli ve VW dojde k většímu zemětřesení a jaký vliv to může mít na VW-Škoda. Na obě otázky zatím neumíme odpovědět. Der Spiegel se domnívá, že pan Piech dosáhl svého a víc změn nemusí prosazovat.

Spustit audio