Adam Drda: Pan Janoušek - Bémův problém?

27. červenec 2009

Všechny české deníky píší už několik dní o (eufemisticky řečeno) finančních potížích českého podnikatele a lobbisty Romana Janouška. Věc se má následovně: švýcarští bankéři před časem zjistili, že na účtu, k němuž má Janoušek podpisové právo, leží v přepočtu 221 miliónů korun. Některé okolnosti, například složitá cesta, po které peníze putovaly, se jim zdály podezřelé, obávali se praní špinavých peněz. Tak konto zmrazili a požádali o vysvětlení. Janoušek ovšem mlčel jako ryba.

Dál už se verze rozcházejí: podle Lidových novin Švýcaři konto uvolnili (to by znamenalo, že se věc vysvětlila), podle Hospodářských novin naopak během vyšetřování zjistili další podivné transakce a obstavili na Janouškových účtech 600 miliónů korun. Podle informací MF Dnes je to ještě horší, na Janouškových účtech prý přistály záhadné miliardy. První částku, 221 miliónů, si Janoušek snad mohl vydělat, druhou, tedy 600 miliónů asi ne, miliardy určitě nikoli.

Zamotaná causa je zajímavá hlavně tím, že má politickou souvislost: Roman Janoušek je blízký přítel pražského primátora, politika ODS Pavla Béma. Spekuluje se, že právě kvůli Bémovi se případ dostal na veřejnost, že to zařídili Bémovi vnitrostraničtí odpůrci, tj. Topolánkovo křídlo v Občanské demokratické straně. Jenže kdyby něco takového udělali, museli by být padlí na hlavu.

Primátor Bém je součástí ODS. Sice v ní patří ke "klausovské" názorové menšině, ale pořád je to odeesák v jedné z nejvýraznějších funkcí a všichni to dobře vědí. Za chvíli jsou volby - a vůbec není jasné, proč by Topolánek nebo někdo z jeho lidí poškozoval skrz Béma v očích voličů celou stranu a tudíž sám sebe. Bém je navíc nepříliš talentovaný politik na sestupu - a kdyby ho chtěl někdo sejmout, vystrnadit ho třeba z významného primátorského křesla, mohl by s tím klidně počkat do pozdního podzimu.

A je vůbec důvod, aby se Pavel Bém za Janouška kál a kupříkladu odstupoval z funkce? I to je otázka: i když si asi o Janouškově podnikání nelze dělat iluze, zatím ho nikdo z ničeho neusvědčil - novináři nemají jasno ani v tom, co vlastně zjistili úředníci ve Švýcarsku. Jeho vrcholná kariéra se prý kryje s tou Bémovou, má dnes zásadní vliv na městské finance, respektive na veřejné zakázky.

Bývalý primátor Jan Kasl říká: "Jeho moc je enormní. Developeři se bojí hovořit nahlas. Mimo záznam vám však povědí o vybírání desátků za stavby v Praze, o konkrétních procentech a sazbách, jež Janoušek zavedl." Jenže v tom je právě háček: dokud někdo nebude "hovořit nahlas", o konkrétních věcech a "do záznamu", zůstává všechno jen na úrovni drbů.

Když Jiří Paroubek odcházel před lety z magistrátu do vyšší politiky, spousta zasvěcenců ho popisovala jako korupčníka - a nepotvrdilo se nikdy nic. Stejné to bylo s Miroslavem Kalouskem a jeho údajnými podvody na ministerstvu obrany. Pokud má tedy mít Pavel Bém potíže, související s Janouškovými obchody a veřejnými zakázkami, bude třeba trochu víc důkazů.

Ale aby z toho pan primátor nevyšel tak lacino: Janoušek, kterého stále řadí ke svým blízkým přátelům, vyšel podle MF Dnes z prostředí veksláků a taxikářů. Podnikat začal s dvěma bývalými spolupracovníky StB, s nimiž založil první firmu... Stručně řečeno, když se někdo chce věnovat politice, má si dávat pozor, s kým se sbližuje - a pokud s podobnými lidmi, pak si nemůže stěžovat, že se od nich umazal, respektive že umazal i spoustu kolegů.

Autor je redaktor ČRo Rádia Česko, spoluautor dokumentárního cyklu Příběhy 20. století

Spustit audio