Adam Černý: Vláda Borise Johnsona na jediné tenké niti

2. srpen 2019

První týden Borise Johnsona v premiérské funkci skončil doplňovacími volbami ve Walesu, které přistřihly už tak krátkou vládní většinu na minimum.

Největší radost z výsledku doplňovacích voleb ve Walesu by měli mít liberální demokraté a s nimi i jiní odpůrci brexitu, kteří v obvodě Brecon a Randorshire na rozdíl od minulosti s úspěchem spojili síly.

Jan Jůn: Nový premiér Johnson má už jen 97 dní na odchod z EU

Boris Johnson ve sněmovně

Už jen 97 dní zbývá do odchodu Británie z EU s dohodou či bez ní, podle veřejného slibu nového premiéra Borise Johnsona.

Vyhlídka na to, že by podobně uspěli i v případných celonárodních předčasných volbách, není vůbec zaručena. Jisté však je, že vládní většina konzervativců opírající se v Dolní sněmovně o desítku severoirských unionistických poslanců se nyní scvrkla na jeden jediný hlas.

Boris Johnson po prvním týdnu v premiérské funkci si musí silně uvědomovat, že jedna věc je jeho slib vyvést Spojené království z Evropské unie nejpozději letošního 31. října, který mu zajistil vůdčí pozici mezi Toryi a tedy i předsednictví ve vládě, a druhá tento slib plnit, aniž čelil odporu většiny poslanců, na němž opakovaně troskotala Theresa Mayová.

Celá spleť variant směřujících k poslednímu říjnovému dni by se dala zjednodušit výběrem mezi brexitem s dohodou, či bez dohody. Pro domácí politický život bude však v obou případech podstatnější, zda se premiér při svém postupu bude moci opřít o podporu parlamentu, anebo nikoli.

Prapor brexitu bez dohody

Posledně jmenovanou možnost Boris Johnson výslovně ani nepotvrdil, ani nevyvrátil, což se dá přičíst zvyku politiků neuzavírat si do budoucna žádné dveře. Ve Spojeném království by se však pro takovou variantu hledal precedens několik století nazpátek a nebyly to tenkrát zrovna veselé časy.

Jan Fingerland: Herkulovské úkoly pro Borise

Boris Johnson

Boris Johnson se dočkal splnění snu. Staré anglické přísloví říká: dej si pozor, co si přeješ, mohlo by se ti to splnit.

Borisi Johnsonovi se nedá upřít jedno. Během svého vzestupu vzhůru dokázal popřít či obejít své předešlé názory tolikrát, že je obtížné vytušit, zda toho, co tvrdí dnes, se bude držet i napříště, a co víc, je to jeden ze základů jeho úspěchu.

Proto je také nemožné odhadnout, zda jeho nyní vysoko zdvižený prapor brexitu bez dohody má zapůsobit jako páka, která ostatní členy Evropské unie přiměje k ústupkům, které nedokázala vyjednat Theresa Mayová, anebo zda už je k brexitu bez dohody předem odhodlán.

Druhá varianta by poškodila všechny zúčastněné, proto nelze případný nový kompromis nelze a priori vyloučit, ale pod jednou podmínkou, a to, že britský premiér položí na stůl v Bruselu nějaký nový, konkrétní plán, u něhož bude zaručena podpora parlamentní většiny.

Adam Černý

Je tu ještě jedna důležitá okolnost a jedna možnost. Zaprvé, vršící se zprávy, jak vláda v Londýně navyšuje položky v rozpočtu, z nichž mají být financovány přípravy k odchodu bez dohody přes kanál La Manche, čím dále tím více fungují jako sebenaplňující se proroctví. Zadruhé, celá nynější kampaň Borise Johnsona možná nemíří ani tolik k brexitu, jako k předčasným volbám.

Autor je komentátor Hospodářských novin

autor: Adam Černý
Spustit audio