Adam Černý: Proč Trump na Evropany tlačí a Brity šetří

13. březen 2020

Prezident Trump s reakcí na šířící se nákazu pojmenovanou COVID-19 zjevně váhal.

Jeho sebevědomí odpovídal mnohem více postoj, který deklaroval ještě v úterý, kdy tvrdil, že epidemie sama vymizí a že stačí zachovat klid.

Čtěte také

O dva dny později následoval prudký střih, který zaskočil především americké spojence v Evropě. Z prohlášení z Oválné pracovny Bílého domu, a navíc z místa tradičně určeného pro závažné sdělení, se dozvěděli, že do Spojených států páteční půlnocí počínaje nesmí dorazit nikdo ze zemí schengenského prostoru, který zahrnuje nejen většinu členů Evropské unie, ale také Island, Norsko a Švýcarsko. Cestovní blokáda se naopak netýká Británie, Irska, Bulharska, Chorvatska a Rumunska.

Razantní a selektivní krok musel vzbudit mnoho rozruchu a nejednou i pohoršení. Nebývá obvyklé podniknout něco takového vůči spojencům, se kterými by bylo záhodno vše nejdříve konzultovat anebo alespoň je předem uvědomit.

Tři golfová střediska

I samotné zdůvodnění vykazovalo na první pohled patrné mezery. Dalo by se pochopit, že se Donald Trump ve věci tak závažné protentokrát nespoléhal na své bezprostřední instinkty a vyslyšel experty, kteří jsou k hodnocení problémů vyvolaných šířící se nákazou povolanější než politici.

Čtěte také

Jeho argument, že cestovní zákaz je nutný vzhledem k rostoucímu počtu případů v zemích schengenského prostoru, by mohl být přesvědčivý, pokud by dokázal vysvětlit, proč od páteční půlnoci nebude možné přiletět například z Varšavy do New Yorku, ale na druhé straně to půjde z Londýna, když v Polsku, které má zhruba 38 milionů obyvatel, je počet zaznamenaných případů přibližně 60 – to je číslo řádově nižší než v Británii, která má 66 milionů obyvatel a kde bylo registrováno o 400 více případů nákazy a pozitivní zkoušku na COVID-19 má dokonce státní tajemnice pro zdravotnictví Nadine Dorriesová.

Jednostranné kroky stěží směřují k uklidnění situace a nutně vedou k dohadům. Nejjednodušší by bylo náhlé rozhodnutí prezidenta Trumpa vysvětlit jeho sklonem k impulzivním obratům, zároveň je tu ale jeho prokazatelný nevlídný vztah k Evropské unii, který se dá vysvětlit obchodnickým instinktem, že Spojené státy budou snáze vyjednávat s jednotlivými zeměmi než se vzájemně soudržným celkem.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Tomu však odporuje fakt, že jednostranný zákaz přicestovat z východu na západ přes Atlantik se nevztahuje na všechny země Evropské unie. Je nápadné, že výjimku dostaly dvě evropské anglofonní země, se kterými Spojené státy pojí četné politické, kulturní a v neposlední řadě obchodní vazby. Donald Trump by proto neměl být překvapen dohady, že jedním z důležitých důvodů, proč se vyhlášená restrikce nevztahuje na Británii a Irsko, může být jednoduchý fakt, že v těchto dvou zemích vlastní tři golfová střediska a na jejich hospodaření by se zákaz cestování mohl citelně podepsat.

Autor je komentátor Hospodářských novin

autor: Adam Černý
Spustit audio