Adam Černý: Prezident Brazílie má opět problémy, soudu se ale vyhne

4. srpen 2017

Se zemí, kde se dvakrát během jediného roku projednává sesazení hlavy státu, nemůže být vše v pořádku. A když tou zemí je Brazílie, jejíž ekonomika je největší v Latinské Americe, nejde o operetní historku, už jen proto, že takové události vždy otřásají důvěrou občanů v politiku.

Když loni začali poslanci diskutovat, zda povolí zahájit destituční proces s prezidentkou Dilmou Rousseffovou, nebylo předmětem debaty, jestli vskutku nechala zfalšovat údaje ve státním rozpočtu. Mnohem důležitější bylo, zda jsou pro její sesazení, anebo ne.

Konečné rozhodnutí bylo plně v rukou parlamentu, politika tak měla navrch nad čistě právním posuzováním celého případu a sesazená prezidentka měla důvod mluvit o ústavním puči.

Stejně jako Saint-Germain


Letos je Temer ten, kdo čelí obvinění, a to konkrétně z pasivního napomáhání korupci. Adam Černý

Výhercem v přtahování byl viceprezident Michel Temer, který svou dosavadní šéfovou vystřídal. Jeho radost však neměla dlouhé trvání. Letos je Temer ten, kdo čelí obvinění, a to konkrétně z pasivního napomáhání korupci.

Prokázal však mnohem větší politickou obratnost než Dilma Rousseffová, protože při středečním hlasování v parlamentu se ani zdaleka nenašla potřebná třípětinová většina, která by souhlasila s vydáním nynější hlavy státu před soud. Hlasování provázelo masivní podezření, že se poslanci nerozhodovali spravedlivě a nestranně, protože je ovlivnilo rozsáhlé a hlavně nekalé lobbování.

Jeden z nejhlasitějších kritiků Temera, Chico Alencar, veřejně vtipkoval, že prezident, aby zůstal u moci, vynaložil stejně peněz jako katarští vlastníci pařížského fotbalového klubu Paris Saint-Germain, když se tento týden dohodli s FC Barcelonou na přestupu útočníka Neymara, za kterého v přepočtu zaplatí necelých šest miliard korun.

Pět procent

Brazílie není jedinou zemí, jejíž hlava státu se ocitla před soudem, a také není jedinou zemí, kde by hlava státu obžalobě unikla, protože o tom rozhodla politika, v daném případě poslanci v parlamentu.

Brazilský prezident Michel Temer

Horší je, že Brazílii nečekají klidnější dny, protože Michel Temer jedné obžalobě sice unikl, ale jiné možná za chvíli zaklepou na dveře. Nejvážnější se týká podezření podloženého záznamem ze skryté kamery, že nynější prezident souhlasil s uplacením někdejšího předsedy parlamentu, aby se tak zajistilo jeho mlčení jako svědka.

Není proto vůbec jisté, zda Michel Temer vydrží v úřadě až do řádného konce mandátu v prosinci příštího roku. Jisté ale je, že už nyní jeho popularita klesla na pouhých pět procent, a brazilské občany znechucuje vyhlídka, že na politické scéně se nerýsuje nikdo, kdo by byl schopen zemi vyvést ze současného marasmu.

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.