Adam Černý: Německá SPD kývla na jednání o staronové koalici

15. prosinec 2017

I když se němečtí sociální demokraté nakonec rozhoupali ke startu sondážních rozhovorů o obnově vládní spolupráce s křesťanskými demokraty a jejich bavorskými politickými příbuznými, neznamená to ještě, že tato jednání zdárně dospějí ke svému konci a že se Spolková republika vyhne tomu, čeho se mnohé strany obávají, tedy předčasným volbám.

Koneckonců, právě strach, že by voliči v opakovaném hlasování vytrestali sociální demokraty ještě více než letos v září, přiměl předsedu SPD Martina Schulze, aby se nechal přemluvit a změnil své přesvědčení, že místo jeho strany bude příští čtyři roky pouze a jedině v opozici.

Jedna věc jsou však úvahy jednotlivých stran a jiná celková nálada ve Spolkové republice, která podle průzkumů veřejného mínění není myšlence předčasných voleb nijak nakloněna.

K historickým zkušenostem Německa patří zážitek, kam vede politická nestabilita, a odtud silně sdílený pocit, že když voliči rozdali karty, je na politicích, aby byli schopni se dohodnout a ustavit funkční vládní většinu.

Sociální demokraté nyní řešili dilema, že pokud by odmítli staronovou vládní spolupráci s Angelou Merkelovou, vyhověli by sice volání značné části své stranické základny, ale velká část německých voličů je bude vinit z neodpovědnosti.

Šéf německé SPD Martin Schulz

Vést a rozhodnout

Ve hře není pouze německá politika. Do sociálnědemokratického štábu v berlínském Domě Willyho Brandta v minulých dnech telefonovala řada jejich evropských spojenců, aby je přesvědčila, že účast SPD v příští spolkové vládě pomůže prosadit jejich společná témata na unijní úrovni.

Zvláště francouzský prezident Emmanuel Macron by byl potěšen, pokud by Martin Schulz pomohl přesvědčit Angelu Merkelovou ke vstřícnosti vůči plánům větší integrace eurozóny. Jejich pařížská verze se dosud nejen v sídle spolkového kancléřství, ale i v Evropské komisi nesetkala s velkým porozuměním.

Skládat v Německu koalici dnes není snadné, zvláště když si uvědomíme, že všichni tři účastníci, tedy Angela Merkelová za křesťanské demokraty, Horst Seehofer za křesťanské sociály a Martin Schulz za sociální demokraty, vyšli ze zářijových voleb oslabeni.

Německá kancléřka Angela Merkelová

Protože za kancléřku v tuto chvíli není náhrada a protože v bavorské CSU už vyvodili z neúspěchu personální důsledky, největší odpovědnost leží na předsedovi SPD, který před rokem přešel z čela Evropského parlamentu do německé politiky s velkými, ale později nenaplněnými ambicemi.

Možná i proto se jeho předchůdce Sigmar Gabriel tento týden, jak proniklo do bulvárního deníku Bild, na zasedání špiček sociálních demokratů přihlásil ke slovu s tím, že nastal okamžik, kdy je nutno ukázat schopnost vést a rozhodnout.

autor: Adam Černý
Spustit audio