Adam Černý: Historické volby v Severním Irsku

7. květen 2022

Od vzniku samostatného Irska mělo ve Spojeném království Severní Irsko sto let zvláštní postavení. Menší části ostrova po desetiletí dominoval konflikt protestantské většiny s katolickou menšinou, jehož násilnou podobu ukončila až Velkopáteční dohoda z roku 1998, která umožnila, že se na politické správě provincie začala podílet strana Sinn Féin.

Ta byla původně politickým křídlem Irské republikánské armády, která stála za řadou teroristických útoků a jejíž vůdce Gerry Adams měl tak děsivou pověst, že v britských médiích nesmělo zaznít ani jeho jméno, ani jeho hlas.

Čtěte také

I v Severním Irsku se potvrdila letitá zkušenost, že mír se uzavírá s nepřáteli, a Gerry Adams se stal jedním z vyjednavačů Velkopáteční dohody a mohl začít vystupovat na veřejnosti, navíc ve slušivých oblecích. Nyní jeho strana dosáhla dalšího zásadního mezníku, když ze čtvrtečních voleb do severoirského parlamentu pod vedením Adamsovy nástupkyně Michelle O’Neillové vychází Sinn Féin historicky nejsilnější.

Voliči Sinn Féin mají velký důvod slavit, že jejich strana si dokázala udržet svou tradiční základnu a zároveň dát najevo alespoň jistý odstup od mírně řečeno problematické minulosti. Tento úspěch má svou odvrácenou tvář. Po výhře Sinn Féin bude možná ještě těžší sestavit koaliční vládu, ve které podle Velkopáteční dohody musí být zástupci obou náboženských skupin.

Brexit a křehká rovnováha

Pokud v minulých letech byla spolupráce strany protestantů DUP se Sinn Féin obtížná, nyní se jeví jako takřka nemožná.

Čtěte také

Rozdíly pramení z nábožensky podmíněné rivality i ze zásadních politických rozporů. Unionisté usilují o co nejtěsnější spojení s Londýnem, zatímco katolíci jsou pro sjednocení ostrova a byli i proti odchodu Spojeného království z Evropské unie. Ta koneckonců byla jedním z garantů Velkopáteční dohody, díky které ustalo politicky motivované násilí a ve společném obchodním a celním prostoru na rozděleném ostrově fakticky nebyly patrné hranice.

Brexit křehkou rovnováhu narušil a na provizorní řešení v podobě takzvaného severoirského protokolu, který umožňuje co nejvolnější pohyb mezi Irskem a Severním Irskem, mají unionisté a protestanti zcela odlišné názory.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Historický úspěch Sinn Féin není jediným překvapením čtvrtečních voleb. Varováním pro konfesně založené strany může být nečekaný vzestup Aliance, strany, ve které jsou zastoupeny všechny skupiny. K zásadní otázce sjednocení Irska se nevyjadřuje s tím, že jejich voliče mnohem více zajímají zvyšující se životní náklady, zdravotnictví a školství – to je agenda, která tradičně bývala doménou levicově orientované Sinn Féin.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio