Jan Jůn: Britská ztráta Severního Irska na obzoru po irských volbách

11. únor 2020

Je to neuvěřitelné, ale kvůli poměrnému volebnímu systému se třemi preferencemi počítání hlasů se po sobotních parlamentních volbách v Irské republice končilo teprve v úterý dopoledne.

Neočekávané, i když dočasné vítězství ovšem už oslavila levicově-populistická strana Sinn Féin.

Čtěte také

Po sečtení prvních preferencí byla totiž nepsaným vítězem voleb se 24,5 %, ale nakonec získala 37 křesel, o jedno méně než opoziční centristická strana Fianna Fáil Miheála Martina. Dosavadní vládní strana Fine Gael premiéra Lea Varadkara má 35 poslanců, o 15 méně než dosud, a čeká ji asi opozice.  

Někteří komentátoři mezitím asi přehlédli, že Sinn Féin postavila kandidáty pouze ve 42 volebních obvodech, a že tedy nemůže ovládnout sněmovnu se 160 křesly. Vyhřívá se ovšem na výsluní popularity a tvrdí, že chce být koaličním partnerem i nazvdory tomu, že před volbami s ní obě dosud hlavní strany odmítaly spolupracovat. Vůdce Fianna Fáil Martin ovšem už změnil názor a hovoří o „vůli lidu“.

I když Sinn Féin nevyhrála, cílevědomá vůdkyně Mary Lou McDonaldová najednou nevylučuje sestavení své vlastní koalice s malými stranami – a je zjevné, že i když vzhledem k výsledkům Irsko hned tak vládu mít nebude, sjednocení ostrova se přiblížilo.

Drahý mostní špás

Pár komentátorů – včetně těch z BBC, která to později napravila – totiž v zjevném šoku přehlédlo, že kromě levicového hospodářského programu je vůbec nejdůležitějším požadavkem strany Sinn Féin urychlení budoucího sjednocení ostrova, tedy připojení britského Severního Irska k republice.

Čtěte také

Jeden z nových poslanců strany Ruairí Ó Murchú řekl rozhlasu BBC, že lidé chtěli změnu a vsadili na Sinn Féin. Zároveň ovšem zdůraznil: „Konverzace nyní začala ve všech částech Irska ohledně vztahu k irskému sjednocení. Už je to nyní všude slyšet a džin je tak z lahvičky venku.“

Dodal pak, že skutečností je, že pravidla hry ve vztahu k irské jednotě změnil brexit a lidé stále nevědí, co vlastně nastane po 31. prosinci, „a nevíme tedy, jak bude brexit vypadat“. Zde je třeba dodat, že jde nejen o zachování oné neexistující hranice. Sjednocení – až se k tomu na severu převáží odhodlání voličů – stanoví takzvaná Velkopáteční dohoda o míru z roku 1998, včetně zaručení práv probritské menšiny.

Po těchto irských volbách se však najednou sjednocení pevně vyhouplo nad obzor a změna znepokojila i Brusel. Případná vládní účast strany, která byla dlouho spojována s násilím v Severním Irsku, by mohla znamenat komplikace pro vyjednávání o pobrexitových vztazích s Británií.

Jan Jůn

V Londýně ovšem, na pozadí značných škod natropených vichřicí a po oznámení stavby vysokorychlostní železnice na sever, obavy ze ztráty provincie zároveň nepřímo přiznal premiér Johnson. O víkendu totiž najednou dostal nápad spojit Skotsko a sever Irska obřím mostem a byl by to zjevně už jeho druhý „drahý mostní špás“. Co však, kdyby pro odchod z Unie hlasovalo i Skotsko?

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio