Adam Černý: Francouzi sledují nebývalou podívanou. Před soudem stanula bývalá hlava státu

29. listopad 2020

Pro občany země, jejíž ústavní systém je založen na výsostném postavení hlavy státu, musí být pohled na prezidenta, i když už nyní bývalého, před soudem šokující bez ohledu na to, jestli se jedná o stoupence Nicolase Sarkozyho nebo o jeho kritiky.

Nynější proces před pařížským soudem je historickou premiérou. Obvinění z porušení zákona bylo už sice dříve vzneseno proti Sarkozyho předchůdci v úřadě, Jacquesu Chirakovi, ten ale v soudní síni vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nestanul.

Čtěte také

Nyní projednávaná žaloba na Nicolase Sarkozyho není jediná. Podezření z úplatkářství a ze zneužití veřejné moci se objevilo, když byl vyšetřován pro nelegální financování své volební kampaně, a vztahuje se k době, kdy ještě úřadoval v Elysejském paláci. Je založeno na odposleších, ze kterých vyplývá, že za informace od soudce kasačního soudu o svém případu sliboval prestižní místo v Monackém knížectví. Záznamy telefonických rozhovorů dokládají mimo nelegální nabídky i schůzky Sarkozyho advokáta, jeho letitého přítele Thierryho Herzoga, s vysoce postaveným soudcem, který se případem zabýval.

Exprezident svou obranu staví na argumentu, že hlavu státu není dovoleno odposlouchávat. Musí se ale bránit i v dalších případech. Podezření z nelegálního financování volební kampaně z roku 2007 vedlo až k vyšetřování, jestli Nicolase Sarkozyho miliony eur nepodpořil libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. V této souvislosti se dokonce objevily úvahy, co všechno mohlo stát za rychlou diktátorovou smrtí v poušti po pádu jeho režimu v říjnu 2011.

Návrat do politiky?

Aféry bývalému prezidentovi brání, aby si v klidu užíval politického důchodu, a maří úvahy jeho bývalých spolustraníků, jestli by se za rok o půl nemohl pokusit do Elysejského paláce vrátit, protože z průzkumů vyplývá, že v pravicovém táboře je Nicolas Sarkozy zdaleka nejoblíbenějším možným kandidátem. Proti těmto úvahám mluví nejen probíhající soudní řízení, ale zkušenost z jeho prezidentských časů. Kdykoli obvykle velice agilní politik omezil své veřejné vystupování, jeho popularita stoupala, ale jakmile se vrátil na scénu, začala se propadat.

Protože závažná obvinění jsou přinejmenším tři, je málo pravděpodobné, že by se jich všech Nicolas Sarkozy v dohledné době dokázal zbavit – to je jedním z důvodů, proč opakuje, že na politický návrat nepomýšlí, přestože je zřejmé, že nezůstává úplně stranou.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

I kdyby se Nicolasi Sarkozymu nakonec podařilo svou pověst obhájit a vznesená obvinění ze sebe setřást, fotografie bývalého prezidenta před soudem nezmizí z paměti jeho ani z paměti všech Francouzů.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio