Je to peklo na zemi, řekl Sarkozy o vyšetřování financování prezidentské kampaně v roce 2007

23. březen 2018

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy čelí ve Francii vyšetřování, že od bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího získal peníze k nezákonnému financování své prezidentské kampaně v roce 2007. Britská stanice BBC na svém serveru cituje Sarkozyho vyjádření, že mu zkoumání úřadů „dělá ze života peklo“.

„Jsem obviňován bez jakýchkoliv fyzických důkazů“, tvrdí bývalý šéf Elysejského paláce. Třiašedesátiletý exprezident veškerá obvinění popírá a říká, že se stal obětí touhy po pomstě od některých Libyjců. Ti mu prý nemohou zapomenout rozhodnutí Paříže zapojit francouzské letectvo do bojů v Libyi v roce 2011, kdy v severoafrické zemi probíhalo rozsáhlé povstání vůči tehdejšímu vůdci Kaddáfímu.

Diktátor promluvil

Sarkozy také dodal, že kauza mu ze života dělá „peklo“ už od roku 2011, kdy o poskytnutí financí na prezidentskou kampaň ve Francii poprvé promluvil samotný libyjský diktátor. BBC připomíná, že vyšetřování kvůli nezákonnému financování kampaně se liší od jiných obvinění, kterým Sarkozy čelil už v minulosti, jako bylo podezření z nezákonného financování politické strany a zneužívání politického postavení. Teď se ale mluví o přijetí peněz od zahraničního vládce.

Britská stanice píše, že u všech obvinění je potřeba dodržet princip presumpce neviny. Ostatně Sarkozy kromě zahraničí pomsty poukazuje i na údajnou zlovolnou motivaci v řadách francouzských politiků. Prý je obětí komplotu a msty levice, která na něj poštvala soudce a vyšetřovatele. A to podle Sarkozyho platí pro všechna obvinění bez rozdílu.

Situace je vážná

Britský server podotýká, že situace je pro Nicolase Sarkozyho skutečně vážná. Francouzští soudci mají prý „přesvědčivá a logicky ucelená“ vodítka, že exprezident peníze Libyjců opravdu přijal. Na tomto základě budou také vést své další vyšetřování.

Pokud se vše prokáže, případné důsledky budou zničující, myslí si BBC. „Jestliže jsou obvinění pravdivá, celá historie Sarkozyho prezidenství bude muset být přehodnocena. Ještě důležitější ale je, co by se po případném prokázání, že se události staly tak, jak se vyšetřovatelé domnívají, mohlo říkat o Francií vedené vojenské kampani, která v roce 2011 svrhla diktátora Kaddáfího,“ rozvíjí portál možné důsledky.

Byla to totiž právě Francie, která Velkou Británii přesvědčila, aby se vojenské intervence zúčastnila. „Jedná se o důležité otázky, na které je potřeba získat odpověď. Bylo by ale nemoudré očekávat nalezení odpovědí v krátkém čase. Případ by mohl trvat roky,“ zamýšlí se závěrem článek na stránkách britské stanice BBC.

autor: thk
Spustit audio