Adam Černý: Francie posiluje ochranu svých firem

16. květen 2014

Francie má nejen v Evropě pověst země, která je ochotna chránit své národní "průmyslové" šampióny, a nejnovější dekret podepsaný premiérem Manuelem Vallsem by tuto protekcionistickou charakteristiku mohl jen utvrdit.

Dekret, který vyšel ve čtvrtek v Oficiálním věstníku, rozšiřuje počet sektorů v ekonomice, kde si Paříž vyhrazuje právo veta v případech, kdy zahraniční investor projeví zájem o koupi strategicky významné firmy.

Ministr hospodářství Arnaud Montebourg bez obalu vysvětlil, že vláda chce vyrovnat poměr sil hlavně ve vztahu k velkým nadnárodně působícím firmám. Konkrétním případem, který vyvolal reakci Paříže, je americký General Electric, který by rád získal energetickou divizi francouzského Alstomu.

Čtěte také

Podle Montebourga jsou tu však dvě nepřijatelná rizika. Zaprvé by koupě mohla údajně ohrozit dopravní část Alstomu, která produkuje například známé rychlovlaky TGV a která je významným zaměstnavatelem. Vláda v Paříži také pokládá za nepřijatelné, aby zahraniční firma ovládla podnik, který vyrábí turbíny pro jaderné elektrárny i pro letadlovou loď Charles de Gaulle.

Francie by proto raději viděla, pokud by Alstom koupil německý Siemens, který sice nabízí méně než General Electric, ale výměnou by se zbavil své dopravní divize, která rovněž produkuje rychlovlaky typu TGV, takže by si jeho francouzský konkurent pomohl.

Vlak TGV

Vláda Manuela Vallse je přesvědčena, že se nijak neliší od způsobů, kterými své strategické zájmy chrání jiné země jako třeba Británie či Spojené státy. Londýn se takto neváhal postavit proti koupi energetické firmy Centrica ruským Gazpromem a Washington zase zabránil, aby se investor ze Spojených arabských emirátů stal významným akcionářem newyorského přístavu.

Poslední slovo v posuzování rozšířených pravomocí francouzské vlády při ochraně národních strategických zájmů bude mít Evropská komise, která má dbát na o to, aby členské země neporušovaly dohodnutá pravidla vnitřního trhu. Paradoxem je, že příslušným komisařem v daném případě je Francouz Michel Barnier.

autor: Adam Černý
Spustit audio