Herectví a kněžství jsou neslučitelné

28. březen 2010

Podivuhodný konflikt zájmů řešila na počátku letošního února Moskevská patriarchie. Jde o případ pravoslavného kněze a zároveň populárního filmového herce Ioanna Ochlobystina. Libor Dvořák objevil podrobnosti na oficiálních stránkách patriarchie.

„Knězi Ioannu Ochlobystin bylo konání bohoslužeb dočasně zapovězeno. Toto rozhodnutí bylo učiněno jako odpověď na prosbu, s níž se duchovní v listopadu 2009 obrátil přímo na Jeho Svatost patriarchu Moskvy a celé Rusi Kirilla. Při vší úctě naší společnosti včetně představitelů církve k přínosu, který znamená pro kulturní život národa herecká práce, je třeba držet se církevních kánonů, z nichž plyne, že herectví a kněžství jsou neslučitelné,“ praví se v rozhodnutí Jeho Svatosti Kirilla. Toto rozhodnutí může být jen dočasné, ovšem za předpokladu, že otec Ioann učiní „konečnou a jednoznačnou volbu ve prospěch pastýřské služby“.

Sám Ochlobystin po vysvěcení na pravoslavného kněze v roce 2001 prohlásil, že s herectvím končí a do světa filmu bude napříště přispívat jen jako scenárista. Loni na podzim však na svém blogu přiznal, že patriarchu sám požádal, aby jeho kněžství dočasně pozastavil. Hlavním důvodem byla údajně „řada vnitřních rozporů,“ s nimiž se potýkal. V blogu Ochlobystin dále uvedl:

„V poslední době se na mou hlavu sneslo hodně kritiky z úst mých bratří duchovních i od řadových věřících. Nejpodstatnější připomínkou je, že rolí pološíleného panovnického šaška ve filmu Pavla Lungina Car lidi šálím a znesvěcuji kněžství. Pravdou je, že ani vnějškově zažité představě pravoslavného duchovního neodpovídám: Nemám ruce plné prstenů ani tradiční plnovous, zato jsem tetovaný po celém těle.“

V tomto roce má Ochlobystin hrát v celkem 11 různých filmech. Přitom už za dobu svého kněžství sehrál nejen role zmíněného carského šaška či Gríši Rasputina, ale i detektiva Utočkina či dokonce vůdce gangsterské bandy ve velmi tvrdých akčních filmech, kdy kolem sebe na filmovém plátně střílí hlava nehlava. Což se na sluhu Božího opravdu nehodí. Přesto má od patriarchy Kirilla slíbeno, že jakmile s dráhou filmové hvězdy skončí, může se ke svým ovečkám zase vrátit.

autor: ldo
Spustit audio