Zvláštní vyšetřovatel obvinil dalších dvanáct Rusů z narušování amerických prezidentských voleb

16. červenec 2018

Pokud lze říci, že v roce 2001 byla napadena celá Amerika, pak útok ruských agentů na americkou demokracii v roce 2016 představoval už plně rozvinutou válku, píše britský týdeník Economist.

Páteční obvinění dvanácti ruských zpravodajských důstojníků nepřineslo o této válce žádné významné nové detaily, ale potvrdilo dlouhodobé obavy a naznačilo, že najevo může ještě vyjít ledacos.

Čtěte takéPutin a Trump usedli po boku svých týmů ke stolu. ‚Dobrý začátek,‘ prohlásil americký prezident

Předcházející obvinění ruských hackerů, které vyplynulo z vyšetřování ruského vměšování do amerických voleb vedeného zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem, naznačilo, že ruský útok byl troufalý, do očí bijící, ale relativně omezený. Hackeři umisťovali na sociální sítě obrázky Ježíše, který měl představovat Donalda Trumpa, a Satana jako Hillary Clintonovou.

Nejnovější obvinění však ukazuje, že šlo o mnohem komplikovanější a mnohostrannější úsilí ovlivnit výsledek prezidentských voleb ve prospěch Trumpa. Patřil k němu i průnik do počítačových systémů volebního týmu Clintonové.

Rusové k svým manipulacím používali nejrůznější prostředky, včetně falešných e-mailových adres, praní špinavých peněz a nabízení odcizených dat republikánským kandidátům a jejich stoupencům. Na Muellerovo vyšetřování dohlíží zástupce ministra spravedlnosti Rod Rosenstein, protože jeho šéf Jeff Sessions lhal o svých vlastních kontaktech s Rusy.

Signál od Trumpa?

Rosenstein vysvětlil, že dvanáct obviněných Rusů „tajně sledovalo počítače, vložilo do nich stovky souborů se škodlivými kódy a odcizovalo e-maily a další dokumenty“. Podle Economistu měl Rosenstein zřejmě na mysli mimo jiné vedoucí roli, kterou hrál anarchistický server Wikileaks uprchlého Juliana Assange v rozšiřování odcizených dat. Obvinění navíc dokumenty předali i jedné organizaci, kterou Rosenstein nejmenoval. S tou pak údajně jednali o vhodně načasovaném zveřejnění, aby posílili dopad na volby.

Logo

Obvinění podle týdeníku rovněž naznačuje možná bezděčnou úlohu, kterou sehrál pravicový agitátor a blízký Trumpův poradce Roger Stone. Hackeři byli „v kontaktu s jistou osobou, která udržovala pravidelné styky s vysoce postavenými členy Trumpovy prezidentské kampaně“, stojí v textu obvinění.

Nechtěnou roli mohl v útoku sehrát i sám Trump. 27. července na předvolebním mítinku na Floridě prohlásil: „Něco ti povím, Rusko. Jestli posloucháš, doufám, že najdeš těch chybějících 30 000 emailů.“ A podle obvinění začaly ruské pokusy o průnik do počítačů týmu Clintonové v tentýž den.

Rosenstein si nicméně dal záležet, aby poukázal na to, že z porušování zákonů neobvinil žádného Američana. Stejně tak podle něj není úkolem Muellerova vyšetřování ukázat, zda ruské vměšování ovlivnilo výsledek voleb, nebo ne. To prý ale neznamená, že ruský útok Trumpovo těsné vítězství zařídit nemohl. Zároveň je podle Economistu velmi pravděpodobné, že nějací Američané obviněni ještě budou.

Dražší než 11. září

Muellerův tým už podal více než sto trestních obvinění proti 32 lidem a třem firmám. Mezi nimi je 26 ruských agentů a čtyři vysoce postavení členové Trumpova volebního týmu, z nichž tři přiznali vinu. A to vše už stálo deset milionů dolarů, zatímco například celé vyšetřování teroristických útoků z 11. září přišlo na 15 milionů, vyčísluje britský Economist.

Čtěte takéBývalý šéf Trumpovy kampaně míří za mříže. Soudkyně zrušila jeho kauci

Hned po nejnovějším obvinění dvanácti Rusů vyzvali vedoucí představitelé Kongresu, aby Donald Trump zrušil svůj pondělní summit s Vladimirem Putinem. Bílý dům to ale odmítl, doplňuje server rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda.

K zastáncům zrušení schůzky patřil kromě řady demokratů i republikánský předseda Výboru pro ozbrojené síly a bývalý prezidentský kandidát John McCain. Prohlásil, že by setkání nemělo proběhnout, jestli Trump není ochoten Putina varovat, že „za pokračující agresi proti Spojeným státům a světovým demokraciím se tvrdě platí“.

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová však zdůraznila, že summit se konat bude, protože nebyl obviněn žádný představitel Trumpovy předvolební kampaně ani jiný Američan a obvinění tak nemá na schůzku žádný dopad. Ruské ministerstvo zahraničí pak kritizovalo Muellera, že obvinění schválně zveřejnil těsně před summitem, aby tak „zkazil jeho atmosféru“, cituje Rádio Svobodná Evropa.

autor: gzb
Spustit audio

Související