Žvanivost Zyty Gilowské

14. září 2006

Když v květnu tohoto roku polský mluvčí veřejného zájmu obvinil Zytu Gilowskou, tehdy vicepremiérku a ministryni financí z falšování lustračního osvědčení, uveřejnil provládní Nasz Dziennik rozhovor s poslancem za Právo a spravedlnost, Zbigniewem Girzyńskim V něm se čtenář mohl dozvědět, že jde o pomstu lidí, likvidovaných prezidentem Lechem Kaczyńskim. Na pikantnosti celé záležitosti podle listu dodal fakt, že mluvčí veřejného zájmu Włodzimierz Olszewski zamýšlel na místo vedoucího svého úřadu nominovat plukovníka komunistické tajné policie Waldemara Mroziewicze s poukazem, že jde o odborníka. O Mroziewiczovi je známo, že se počátkem devadesátých let podílel na likvidaci spisů tajné policie.

0:00
/
0:00

Kazimierz Marcinkiewicz, tehdy ještě premiér přiměl Gilowskou, aby podala demisi a svoji při svěřila soudu. Z vlády odcházela s příslibem, vyhraje-li při, bude moci se do vlády zase vrátit. Na té skutečnosti dokonce nic nezměnil ani následný pád Marcinkiewicze a jeho nahrazení v čele vlády dvojčetem prezidenta a předsedou Práva a spravedlnost, Jarosławem Kaczyńskim.

Vše ukazovalo na to, že Gilowská nakonec svoji soudní při vyhraje. V osmdesátých letech na rozdíl od celé řady jejích dnešních politických souputníků nepracovala v opozici, ani s ní neudržovala kontakty. Učila ekonomii na varšavské univerzitě a udržovala přátelské styky se svou kamarádkou, která se provdala za důstojníka tajné policie. Obě rodiny se hojně navštěvovaly a během návštěv vedly různé řeči, mimo to i o politice. Tak alespoň zní vysvětlení Gilowské, proč se mohla ocitnout v evidenci tajné policie jako její spolupracovnice pod krycím jménem Beata. Vše si měl vymyslet a zfalšovat manžel její přítelkyně. Výroky a soudy o různých lidech, které pronášela u nedělního odpoledního čaje, vydával za raporty zverbovaného agenta. Nadto z výroků Gilowské vyplývá, že možná ani netušila, že manžel její přítelkyně je tajný. Ve její prospěch mluví i to, že akta, vedená pod krycím jménem Beata byla začátkem devadesátých let zničena. Existuje tudíž jen zápis o její evidenci jako agenta.

Soud s Gilowskou, po kterém požadovala své očištěné a kterého se jí dostalo i díky výpovědím tehdejších důstojníků tajné policie, dopadl podle očekávání. Byla očištěna. Soudkyně Mojkowská, která věc rozhodovala, v odůvodnění rozsudku přesto na paní Gilowské nenechala nit suchou. Uvedla, že rozhodla na základě výpovědi svědků - tedy bývalých tajných a skutečnosti, že akta Gilowské byla zničena. Nicméně vyčetla Gilowské žvanivost a nezodpovědnost na odpoledních čajových dýchánkách.

Postoj soudkyně rozzlobil prezidenta Lecha Kaczyńského. Uvedl podle svého mluvčího, že rozsudek vyslechl "s ošklivostí". Zdůraznil přitom, že jméno paní soudkyně Mojkowské sice nezná, nicméně ví, z jakého prostředí tato dáma pochází. Měl tím na mysli, že jde o dceru posledního šéfredaktora komunistické Tribuny Ludu. Prezidenta podpořil i premiér. "Někdy nastanou situace," prohlásil Jarosław Kaczyński, "že je třeba říct pravdu. A prezident to vzal na sebe. Není přece možné někoho prohlásit nevinným, hodinu na to vytáhnout argumenty proti němu a chovat takto urážlivě. Ani soudci nemají právo urážet svědky nebo své přísedící," doplnil Jarosław Kaczyński. Kdyby totiž bylo jen na soudkyni Mojkowské, patrně by Zyta Gilowská od soudu s očišťujícím rozsudkem neodcházela. Má co děkovat laickým přísedícím.

Inkoust na rozsudku ještě ani neoschl a premiér Kaczyński v 15-ti minutovém rozhovoru Gilowské nabídl post vicepremiérky a ministryně financí. Možná se ve své nabídce zbytečně unáhlil. Současně přijatý, Senátem však neprojednaný, a proto neplatný lustrační zákon podobně jako náš zakazuje veřejně působit osobám, které jsou evidovány jako tajní spolupracovníci. A to Gilowská je. A tak je možná radost obou bratrů Kaczyńských sporná. Leda, že by Lech, jeden z jeho průkopníků v roli prezidenta lustrační zákon vetoval. O tom ale pochybuju. Nakonec se, jak se ukazuje, ani nepodrží výroku Kazimierze Marcinkiewicze: "Opravdu je polské politice potřebná taková žena jako Zyta Gilowská?"

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

autor: ern
Spustit audio