Ztráta duše z pohledu šamanismu

24. září 2010

Ztráta duše v šamanismu je považována za nejvážnější poruchu. Je na ni pohlíženo jako na příčinu nemoci a smrti. To, o čem se v šamanismu hovoří jako o ztrátě duše, tedy o poškození onoho jádra, které je základem lidské bytosti, se projevuje zoufalstvím, depresemi, rakovinou a mnoha dalšími poruchami.

Zdraví znamená jednotu těla a Ducha. Když je tato jednota narušena, přichází nemoc a nevyrovnanost. Naše společnost spojuje nemoc s tělem, ale nerovnováha, disharmonie se vyskytuje ve všech úrovních našeho života. Šaman dokáže tyto úrovně najít a spojit. Běžná terapie nemá takovýto vliv na jemnou realitu. Šamanismus není terapie v běžném smyslu slova. Když se v jemné realitě napraví nerovnováha na jednom místě, napraví se analogicky i v kosmické síti. Dochází k univerzálnímu léčení. Proč a z jakého důvodu?

Představte si pavučinu, na které jsou za letního rána korálky rosy. Vy jdete po vláknech pavučiny a vstupujete do jednoho korálku. Máte pocit, že procházíte jakousi membránou. Vstupujete dovnitř a vidíte, že se opět nacházíte v pavučině, na které jsou korálky. A zase vstupujete dovnitř korálku a zase se ocitáte v pavučině. A tak to jde do nekonečna. Procházíte do různých rovin kosmické sítě, která je spojena dohromady vlákny.

Každý z těch korálků jste vy v mnoha úrovních. Jste jedním atomem, který se spojuje s ostatními korálky - atomy - a tvoří buňky vašeho těla. Jste buňkou, která se spojuje s ostatními korálky - buňkami - a tvoří vaše tělo. Jste tělem, které je spojeno s ostatními korálky - těly - a tvoří tento viditelný svět. Jeden korálek je také naše planeta a ostatní jsou jiné planety a tvoří tento vesmír. Rovněž jeden korálek je tento vesmír a ostatní korálky jsou jiné vesmíry... a takto analogicky pokračujeme až tam, kam naše běžné vědomí nedosáhne.

Logo

Vidíte, že vše je spojeno v mnoha rovinách, a když se dotknete pavučiny na jednom místě, pocítí to všechna vlákna, úplně všechna. A teď se dotkněte vlákna pavučiny s přáním lásky pro všechny bytosti této sítě. Držte ruku na vlákně. Cítíte, jak láska prochází skrze všechny nitky, skrze všechny korálky do další roviny a další a cestou léčí vše, co je v síti poškozeno. Vždy, když se vyléčí to poškozené místo, rozsvítí se bílým světlem. Ta místa, která jsou poškozená, nesvítí. Vidíte, že na síti pracuje spousta bytostí, protože se rozsvěcují světla na více místech.

To je úkolem šamana. Léčit síť a spravovat poškozená místa. Když šaman vyléčí nešťastného člověka a on znova pocítí radost ze života, rozsvítí se síť stejně, jako když uzdraví zvíře nebo pošle energii do několika korálků najednou. A teď si představte, že do sítě někdo udeřil s negativní energií. Některá světýlka zhasnou hned, některá chvíli svítí a pak také zhasnou. Vydrží svítit ta světýlka, která mají v sobě sílu záměru, sílu cíle, sílu víry v Ducha Universa. A těchto světýlek přibývá a udržují síť živou.

Když se stanete takovýmto světýlkem, přispějete k tomu, aby celá pavučina svítila na všech úrovních. Pokud přijde klient k šamanovi na léčení, nezbytným předpokladem je jeho víra v Sílu, která mu pomůže. Nemocní si zvykli, že dostanou od svého lékaře léky a že nemusí pro sebe nic udělat. Ale to je základní chyba, protože aby uzdravili svoji duši, je třeba pracovat aktivně na své vlastní záchraně.

Sílu si můžeme představit jako kostru duše se všemi příslušnými systémy a spoji. Je-li dobře sestavena, zachováváme si dobrý zdravotní stav. Je-li spoj porušen, výsledkem je ztráta energie. Energie neproudí a vyskytují se blokády. Energie je v nerovnováze, někde chybí a jinde přebývá. Určitá ztráta energie je běžná, např. z nedostatku potravy nebo spánku, to není problém odstranit. Ale dlouhodobý nedostatek spánku nebo potravy vede ke smrti. Zkoušky, konfrontace, nemoc, to vše vede ke ztrátě energie. A když se dostaneme opětovně do takovýchto situací, je nutno obnovit rovnováhu. Řešením je šamanská cesta ke zdroji síly a zjištění, jak rovnováhu obnovit, a také vyhýbání se situacím a lidem, kteří tuto nerovnováhu způsobují, dokud nebudeme dost silní, abychom tuto situaci ustáli.

Šaman putuje do jiné reality za silovým zvířetem nemocného s dotazem, jak pomoci a získat zpět ztracenou energii. Může se zeptat spojenců, kde se nachází vaše slabé místo, odkud odchází vaše síla, a najít způsoby řešení. Někdy stačí přiložení rukou, modlitba, doteková terapie nebo prenatální masáž. Solární pletenec, třetí čakra je centrum vaší vůle a je středem osobní síly a identity. Je to slunce, okolo kterého se točí aspekty vaší osobnosti, tudy vnímáme vibrace druhých lidí, a pokud vnímáme energii druhých jako negativní, čakra se zavře.

Pokud ale máte dostatek osobní síly, svojí vůlí ovlivníte to, že se třetí čakra nezavře. Vaše vůle je to, co vás může podržet, a také schopnost se rozhodnout. Velký úbytek energie vede ke ztrátě duše a vůli žít. Všude se setkáváme se ženami, které mají pocit, že nemohou dýchat ve vztazích, které sdílejí s muži, kteří se nemohou vyrovnat se ztrátou zaměstnání, s týranými dětmi. Duše potřebuje pomoc a povzbuzení, aby mohla fungovat. Je potřeba obnovit svou sebeúctu a odvahu. Všem se stane, že se jeho duše někde toulá, ale při traumatech nebo při těžké nemoci dochází ke ztrátě duše. Znáte úsloví - Chodí jak tělo bez duše... nebo Byl celý bez sebe.

Míra ztráty duše může být různá, od nehody, kdy je duše vymrštěna po šoku, až po velkou nehodu, kdy duše opouští tělo v komatu. Smrt je úplnou ztrátou duše, při ní odchází z těla všechna síla. Ke krádeži duše dochází obvykle, aniž si to člověk uvědomí. To bývá tehdy, když žije v závislém vztahu nebo je partnerem týrán a citově vydírán. Ke vědomé krádeži dochází zřídka. Jen tehdy, když partner tomu druhému nedovolí odejít, nebo když se umírající stal závislý na tom, kdo přežil, a lpí na něm. V takových případech šaman podniká cestu za ukradenou částí duše a snaží se ji získat zpět.

Spoléhá se plně na své spojence v jiné realitě. Je to již práce pro šamana, který umí procházet světy bez problémů a stoprocentně věří sobě a Síle. Obnova části nebo částí se projeví změnou v chování, ve vráceném smyslu pro poctivost a zodpovědnost za své skutky. Pro to, abychom zjistili, kde se nachází část nebo části naší duše a jak se k nim dostat, můžeme podniknout šamanskou cestu a poprosit o to, aby se naše duše stala celistvou a co pro to můžeme udělat.

V některých případech šaman vidí, že by mohl pomoci, ale člověk, ztrápený několikaletým problémem, nechce léčení nebo nevěří v Sílu. V těchto případech jeden ze způsobů, jak nezasahovat a pomoci, je modlitba nebo silová píseň. Modlitba skutečně funguje, modlitba je transformace, a pokud ji říkáme v souladu s Duchem, v souladu s vesmírnými zákony, pak je velmi účinná.

autor: Ivana Kobesová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.