Způsobují ftaláty "zženštilost"?

16. listopad 2009

Pilotní studie ukazuje, že ftaláty zřejmě mohou ovlivnit přirozený vývoj chlapců směrem k větší "zženštilosti".

Ftaláty jsou chemické látky, které se používají ke změkčování plastických hmot. Už delší dobu jsou podezírány z toho, že mohou způsobovat defekty genitálií, abnormalitu metabolismu a také sníženou hladinu mužského pohlavního hormonu testosteronu. Testosteron souvisí s "typicky mužským" chováním a vědci z Lékařské fakulty Rochesterské univerzity se rozhodli zjistit, do jaké míry můžou ftaláty, kterým je vystaveno nenarozené dítě, ovlivnit jeho chování po narození.

V pilotní studii sledovali chování 145 dětí v předškolním věku, u jejichž matek v těhotenství zaznamenávali hladinu dvou druhů ftalátů v moči. Za pomoci standardních předškolních dotazníků (Preschool Activities Inventory, PSAI) zjišťovali, jakým hračkám a typům her děti dávají přednost. Zjistili, že u holčiček nejsou tyto preference hladinou ftalátů, kterou měla matka v těhotenství, nijak ovlivněny. Naproti tomu synové matek, které měly v těhotenství vysokou hladinu ftalátů v moči, si daleko méně hráli s typicky chlapeckými hračkami jako jsou nákladní autíčka.

Nebezpečné hračky z Číny

Se svými hračkami také sváděli daleko méně inscenovaných bitev než chlapci, jejich matky byly v těhotenství vystavené ftalátům v menší míře. Autoři studie se domnívají, že tyto rozdíly podmiňuje množství testosteronu, kterému byl plod vystaven v období mezi 8 a 24 týdnem těhotenství, kdy mají pohlavní hormony významný vliv na formování mozku.

Zdroj: University of Rochester Medical Center, International Journal of Andrology

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.