Znečištění láme kosti

10. prosinec 2008

S trochou nadsázky by se zřejmě dalo říci, že znečištění olovem a sloučeninami chlóru může ptákům zlomit když ne vaz, tak alespoň pár kostí.

Vědci z Granadské univerzity studují toxikologické účinky, které má na divoké ptačí populace dlouhodobá přítomnost znečišťujících látek - především těžkých kovů - v životním prostředí. Jako metodu výzkumu si zvolili analýzu kostí. Právě v kostech se totiž akumuluje část olova, které organismus absorbuje z prostředí. Výsledky studie ukázaly, že ptáci dlouhodobě vystavení účinkům olova mají oslabené kosti, které se snadno lámou.

Podobný efekt ovšem podle článku, který vychází v odborném časopise Environmental Science and Technology, mají nejen těžké kovy, ale i další látky. Mezi ně patří svou schopností bioakumulace nechvalně proslulé polychlorované bifenyly neboli PCB a dioxin známý pod zkratkou TCDD (tetrachlorodibenzo-p-dioxin). Obě tyto látky jsou sloučeninami chlóru a používají se v insekticidech a při zpracování plastických hmot. Kosti ptáků, kteří jsou jim vystaveny, mají "krystaličtější" strukturu, a jsou proto mnohem křehčí a lámavější než u ptáků, kteří žijí v neznečištěných oblastech. Autoři studie proto varují, že znečištění prostředí tak může ne příliš nápadným způsobem likvidovat některé ptačí populace.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.