Zmrazená cena elektřiny?

3. prosinec 2008

Největší český distributor elektřiny ČEZ oznámil ústy svého obchodního ředitele Alana Svobody možnost zmražení ceny pro rok 2009 i na rok následující. Pokud si tuto nabídku převedeme do srozumitelné řeči, pak zjistíme, že podniky mají své navýšení odstupňováno podle velikosti a převážné doby svých odběrů a to je ve většině nabízených tarifů vyšší. Domácnosti pak mají dvě možnosti: buďto se řídit dle aktuálních cen elektřin, tedy tak jako bylo a je tomu dosud nebo mohou přijmout nabídku ČEZu, že jim po dva roky podrží pevnou cenu.

0:00
/
0:00

V obou případech však musí domácnosti zaplatit o téměř deset procent víc proti letošnímu roku. Je docela zajímavé, že je tato možnost nabízena především domácnostem, kde nelze očekávat hlubší znalosti o obchodování s elektřinou. Je třeba zdůraznit, že uvedený výrok je pokusným balónkem, protože slůvko možnost dává prostor pro případné couvnutí.

Jak by takový systém pro odběr elektřiny domácností probíhal? Klient by během února na zákaznické lince nahlásil, že chce až do konce roku 2010 stejnou sazbu elektřiny jako má v probíhajícím období. Tedy proti letošnímu roku již navýšenou o zmíněných deset procent. Dodavatel by mu vyhověl, což by ovšem pro odběratele bylo výhodou pouze tehdy, kdyby během celého období vstupní ceny surovin stoupaly. Pokud budou klesat, vydělá dodavatel ještě více než kdyby jen zdražoval. Znamená to, že by ČEZ přenesl odpovědnost na zákazníka, který by sice měl pocit, že rozhoduje o své ceně sám, ale s tou nevýhodou, že pokud není přímo expertem na trhu komodit, nemá ani tušení o prognózách cen surovin. Totéž se nedá říci o energetickém gigantu, který má analytické útvary všeho druhu a proto i bližší povědomí o trzích a prostředích ovlivňujících ceny.

Podle obchodního ředitele ČEZ Alana Svobody společnost uvažuje i o změnách v podnikatelských tarifech aniž by uvedl jakékoliv podrobnosti. Dále podle jeho vyjádření existuje již dnes možnost si vybírat ze dvou speciálních tarifů, u nichž se ceny určují podle měsíčních či čtvrtletních průměrů cen elektřiny na burze. Podniky se tak mohou rozhodnout, kdy jim má ČEZ elektřinu nakoupit a do budoucna by měly mít možnost i měnit objednávku. Prvním problémem je, že o těchto tarifech je mezi veřejností málo informací, a to i mezi podnikateli. Druhý problém tkví v tom, že cena na burze je ovlivňována hlavně nabídkou a poptávkou. Je-li poptávka vyšší, cena roste. Kvůli tlaku veřejnosti chystá ČEZ podle Svobody zprůhlednit i tvorbu cen elektřiny pro domácnosti. "Chtěli bychom pravidelně zveřejňovat údaje o svých nákupech elektřiny" doslova uvedl ve svém prohlášení. O tom, zda nakupovat pro zákazníky elektřinu ve velkých blocích nebo nákupy rozložit do delšího období se hodlá ČEZ dohodnout s Energetickým úřadem a s ministerstvem průmyslu a současně si stanovit pravidla. Opět snaha o přesunutí odpovědnosti mimo svou působnost.

Všechny uváděné kroky by vyzněly lépe a byly transparentnější, kdyby ČEZ byl pouze distributorem elektřiny a byl odkázán na její nákup na burze jako jsou převážně ostatní dodavatelé. Do citovaných prohlášení se jaksi nevešlo, že tato firma je současně hlavním výrobcem elektřiny na našem území a je schopna elektřinu ještě vyvážet. Alespoň zatím, do budoucna možná nikoliv. Kromě toho vlastní i část surovinové základny, protože Severočeské doly patří do jejich skupiny. Je to sice malá část nutných vstupních nákladů, ale není zanedbatelná. Tím se uzavírá kruh od suroviny po distribuci. Pro tvorbu ceny na Pražské energetické burze je rozhodující nabídka prodávaného množství. Stanoví-li ČEZ nižší nabídku v roli výrobce, stoupne cena pro ČEZ jako distributora. Jedna část firmy vykáže vyšší zisk a druhé části zůstane zisk stabilní, protože navýšení ceny přenese na spotřebitele. K čemu je potom transparentnost tvorby ceny elektřiny podle nákupní ceny? Ta by musela být především při tvorbě ceny výrobní. Nabídka managementu této ze šedesáti procent státní firmy přichází v době, kdy se její roční zisk blíží padesáti miliardám korun a kdy ceny vstupních surovin nejsou daleko od několikaletého minima. Lze proto věřit vstřícnosti přednesené nabídky?

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: Svatopluk Stojan
Spustit audio