Zmatené argumenty kolem referenda

5. červen 2003

Vládní kampaň obhajující vstup do Evropské unie není nijak zvlášť nápaditá ani týden před chystaným referendem a její vliv na voliče tak zůstává sporný. Jestliže část lidí, možná, přesvědčily televizní spoty o výhodách našeho začlenění do unie, jinou část zase naopak viditelně odrazuje jejich povrchně reklamní pozitivně eurooptimistická nálada, tolik vzdálená tvrdé realitě našeho světa.

Docela důvěryhodně pak nepůsobí příběhy smýšlených, údajně typických Evropanů, kteří si, podle vlastních slov v minulých letech polepšili, ani velkoplošné reklamní billboardy se symbolickými hvězdičkami a písmeny Ano na modrém podkladě.

Jak by ale taková kampaň měla vypadat, aby oslovila co nejvíc lidí, mohou nejspíše posuzovat odborníci na ovlivňování voličů z najatých "PR" agentur. Ostatně, ani argumentace těch, kdo agitují z druhé strany, tedy proti našemu vstupu do unie, nemá velmi často žádný racionální základ. Vedle hrubé neznalosti poměrů v Evropské unii a nejrůznějších nejasností kolem jejího dalšího směřování a budoucího uspořádání, se do hry soupeřících názorů před referendem dostává i zvláštní nepochopení toho o čem vlastně budeme za týden rozhodovat.

V některých případech se už ani nejedná jen o nepochopení, ale o záměrnou manipulaci, která má zřetelně vnitropolitické motivy, jež se vstupem České republiky do unie nijak nesouvisí. Dobře to vyjádřil například jistý pan Veselý z Prahy v dopise uveřejněném v jedněch našich vlivných novinách a jehož si zde teď dovolím krátce ocitovat. Pod redakčním titulkem "Referendem bychom mohli "sesadit vládu"", pan Veselý píše, že nesouhlasí s vládním návrhem reformy. Nelíbí se mu pozdější odchod do důchodu a výpočet důchodu, (rozdíl mezi tím, kdo do systému přispívá maximálně a minimálně, je podle něj jen "ubohých pár sto korun měsíčně")a nelíbí se mu ani neustále rostoucí výdaje státu na nové úředníky."Tato vláda nereformuje, ale šetří na úkor zaměstnanců", tvrdí pan Veselý, a vyjadřuje přání, aby co nejdříve padla."Odvolat ji nemůžeme, ale teď se nabízí možnost, jak přiblížit její konec". Bude referendum o vstupu do Evropské unie a když všichni nespokojení s reformou půjdou hlasovat a budou hlasovat ne, bude to referendum o vládě, o reformě", míní pan Veselý. A pokud převáží hlasy ne, měl by, podle něj, předseda vlády podat demisi.

Vidíme zde jasně zástupný důvod, který si našli odpůrci nynější vlády k tomu, aby za týden hlasovali proti vstupu České republiky do Evropské unie. Nezbývá už mnoho času, ale někdo by asi měl vysvětlit panu Veselému a všem, kdo sdílí jeho názory, že prohraným referendem o Evropské unii vláda Vladimíra Špidly asi nepadne, že ji tím "nesesadí". A že jí bude muset pravděpodobně snášet ještě tři roky, neboť v demokratických zemích, k nimž se počítáme, se vlády střídají pouze po pravidelných volbách do parlamentu a ten jedině může či nemusí vyjádřit vládě důvěru. Nynější vláda má sice malou ale prozatím funkční většinu jednoho hlasu v Poslanecké sněmovně a na tom referendum o Evropské unii nic nezmění.

Jistě, neúspěch referenda by vládě, která se deklaruje jako proevropská, značně znepříjemnil život. A to je asi taky důvod, proč chtějí za týden hlasovat ne mnozí stoupenci opoziční ODS. O komunistech ani nemluvě. Takovým vzdorovitým hlasováním ale Špidlovi neuškodí a sami sobě nepomohou. Referendem o Evropské unii se totiž nestane referendem o vládě, i kdyby si to přáli sebevíc.

Neúčinné zůstane jakékoli jiné "taktické hlasování" v neprospěch unie, který by snad někteří lidé u nás chtěli "oslabit mandát" prounijních "federalistů" anebo "socialistů".

Na rozdíl od častých mylných představ se za týden u nás nebude o ničem takovém rozhodovat. Nebude to ani referendum o dosud projednávaném návrhu Evropské ústavy, kterým se zatím, jak známo, předběžně zabývá Konvent a který by se případně jednou mohl stát předmětem jiného celonárodního referenda, jak to ostatně tento týden navrhla ODS. To je ale ještě hodně daleko a nikdo v Evropské unii, a snad ani u nás, nemá přece zájem voliče "ošidit" a podstrčit jim jinou Evropskou unii než pro jakou hlasovali.

Nebude to tedy referendum o nějakém budoucím evropském institucionálním uspořádání ani o žádné jiné otázce, která se Evropy dotýká. Bude to pouze referendum o tom, zda občané České republiky chtějí být součástí Evropské unie, takové jaká je dnes a na základě přístupové smlouvy, kterou zástupci české vlády s Evropskou unií vyjednali. A spolu s tím, zda chtějí mít též svůj vliv na evropskou budoucnost.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.