Žlutá ponorka... robotická

15. říjen 2008

Ve vodách kolem amerického poloostrova Cape Cod se v teplých podzimních dnech prohání robot, který na pohled připomíná žlutého delfína. Jde o ponorku Odyssey IV.

Ponorku Odyssey IV. Můžeme zařadit do kategorie nezávislých podvodních zařízení (AUV, autonomous underwater vehicle), kterou sestavili inženýři z Massachusettského technologického institutu.

Ponorka, která se nyní nachází v testovací fázi, váží asi 450 kilogramů a ve svém nitru skrývá řadu zatím prázdných míst. Ta budou zaplněna videokamerami, chemickými senzory a pravděpodobně i robotickou paží pro odběr vzorků. Pohon zajišťují lithium-iontové baterie.

Na rozdíl od jiných podmořských zařízení se žlutá ponorka dokáže vznášet na místě, k čemuž přispívá systém koulí z borosilikátového skla. Ponorka může operovat v hloubce až 6 kilometrů pod hladinou a její tvůrci ji chtějí využít ke zkoumání korálových útesů, podvodních archeologických nalezišť, vraků a ropných věží.

Zatím je ponorka naprogramovaná k tomu, aby sledovala určitý kurz. Časem by však měla získat větší nezávislost. Mohla by například rozeznávat charakteristické prvky v prostředí a podle nich upravovat své chování.

Podívejte se na další snímky ponorky Odyssey IV.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio