Zloději z přesvědčení

27. duben 2014
Za hranou

Jedno z nejčastěji porušovaných přikázání desatera zní: Nepokradeš. Tak pojmenovala svůj 14 minutový dokumentární film studentka FAMU Martina Malinová. Natáčela ho v supermarketech a ukazuje v něm, že motivace krádeží mohou být velmi různorodé.

Film se zabývá shopliftingem (drobnými krádežemi v obchodě) jako aktem systémové subverze. Otevírá otázku „morální krádeže“, zachycuje svou autorku při činu a předestírá důvody, které k takovému činu vedou, a také paletu postojů, které jednotliví zloději z přesvědčení zastávají.

Nepokradeš

Ročně je v českých obchodech ukradeno zboží za zhruba 10 miliard korun. Obchodníci utrácejí za ostrahu 1,5 miliardy. Více než polovinu krádeží přitom mají na svědomí zaměstnanci včetně lidí z bezpečnostních agentur.

Z filmu Nepokradeš režisérky Marie Malinové

Dokument i přes krátkou stopáž nutí k hlubšímu zamyšlení. To také reflektoval jeden z uživatelů portálu csfd.cz, když do diskuze k tomuto dokumentu napsal: „Tři hvězdy za to, že mě zřejmě ještě nikdy nepřinutilo tak krátké dílko k tam dlouhém přemýšlení o hodnotách, o kterých jsem si dosud myslel, že jsou nezpochybnitelné.“

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio