Zločin a trest ve světě fíkovníků

15. leden 2010

Vztahy mezi fíkovníky a vosičkami, které je opylují, bývají uváděny jako jeden z příkladů oboustranně výhodných symbiotických vztahů. Nová studie ale ukazuje, že i v tomto uspořádání se udělují sankce za nesplnění dohody.

Přátelské vztahy mezi vosičkami a fíkovníky mají velmi dlouhou historii - sahají do doby před 80 miliony let. Vosičky si do speciálních kapes ukládají pyl, který pak přenášejí na další květenství. Výměnou za tyto "opylovačské služby" poskytují květenství fíkovníků samičkám vos bezpečný úkryt pro jejich vajíčka a larvy. Vosičky se ale občas pokusí fíkovník podvést a s vynášením pylu se nenamáhají. Biology ze Smithsonian Tropical Research Institute zajímalo, jestli se strom takovým podvodníkům nějak brání.

Vědci experimentovali s neoplodněnými květenstvími fíků, do kterých umístili samičky vos s pylem nebo bez pylu. Celé květenství pak od okolí izolovali navlečením látkového sáčku. Zanedlouho se ukázalo, že fíky, do kterých samička nepřinesla žádný pyl, padají k zemi ještě dříve, než vosí potomstvo stačí dospět. Podle biologů to nápadně připomíná zločin a trest. Fíkovníky aktivně trestají vosy, které se provinily tím, že neopylovaly jejich květenství.

Logo

Zdroj: Smithsonian Tropical Research Institute

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.