Židé nejsou v Evropě v bezpečí, reaguje na dánské útoky Pavlát

16. únor 2015

Tři lidé včetně útočníka od soboty zahynuli a pět bylo zraněno při dvou střeleckých útocích a následném zásahu policie v dánské Kodani. Terčem prvního útoku byla debata o svobodě slova a karikatuře, druhý útok se odehrál před synagogou v centru města.

Po dánských útocích izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval evropské Židy k masivnímu vystěhování do Izraele, protože útoky vůči nim podle něj budou pokračovat.

„Známe útočníkovo jméno, bylo mu 22 let, policie ho znala, a byl čerstvě propuštěný z vězení,“ řekl o průběhu vyšetřování případu v našem vysílání dánský novinář Ota Tiefenböck.

Po motivu útoku se zatím pátrá, a není ani jasné, zda útočník jednal sám, nebo za pomocí komplice. Policie zatím vyslýchá mladíkovu rodinu a přátele.

„Reakce tisku jsou ty, že se nesmíme nechat zastrašit, že násilí nemůže změnit systém ve kterém žijeme, a čin nesmí přerůst v nenávist k muslimům jako celku,“ přiblížil mediální odezvu události Tiefenböck.

V souvislosti s útoky dánská premiérka slíbila, že stát učiní maximum pro ochranu své židovské komunity.

„Nejen Dánsko, ale každý stát ochraňuje všechny své občany, a takové akce je asi poměrně těžké se nějak vyvarovat, zvláště, když jde o čin jedince,“ zhodnotil dánský novinář.

Postoj Evropy k Izraeli nepřímo vede k útokům na evropské židovstvo

Ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát vnímá dánský incident jako jeden z mnoha důkazů, že jsou evropští Židé ohroženi.

„Není pochyb, že se Evropa stává pro Židy nebezpečnější, pouze se tomu nevěnuje pozornost, a zavírají se oči před jasným trendem, který směřuje jednoznačně proti Židům,“ dodal.

Pavlátovi vadí, že v případě podobných útoků zaznívají výzvy k neustupování nepříteli a k toleranci vůči muslimům, které jsou sice v pořádku, ale už nezazní jasně konstatování, že se jedná o výhradní útoky proti Židům.

Podle něj postoj Evropy nepřímo ponouká a nepřímo vede k takovým incidentům. „Tyto útoky zcela jistě nějakým způsobem souvisí s blízkovýchodním konfliktem.“

Evropa svým politickým postojem k blízkovýchodnímu konfliktu přispívá ke stigmatizaci Izraele jako původce islámského terorismu. „Jsou tu i problémy sociální, nedostatečná integrace přistěhovalců do Evropy, těch důvodů je víc, ale zdůraznil jsem jeden, protože si myslím, že je opravdu podstatný,“ vysvětlil Pavlát.

„Evropa by se měla vážným způsobem zabývat extremismem těch, kteří se hlásí k islámu. Bohužel ti, kteří teroristické činy páchají, se k islámu hlásí a sami to říkají,“ vybídl evropské společenství k akci ředitel Židovského muzea v Praze.

autoři: rkr , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.