Žena Billa Gatese si přeje konec americké kultury workoholismu

28. listopad 2017

Na stránkách Světového ekonomického fóra (WEF) se dočteme o vyjádřeních Melindy Gatesové, která se se svým manželem Billem, spoluzakladatelem Microsoftu, věnuje filantropii. Ve svém vůbec prvním sloupku na sociální sítí LinkedIn Gatesová píše, že americký sen se kdysi opíral o ideál tvrdé práce, která vede k úspěchu. A dodává, že se současným vzestupem technologického pokroku se tato teze změnila na heslo: „Pracuj pořád, nebo selžeš“.

Kultura workoholismu podle Gatesové škodí zvláště ženám, kterým společnost zároveň opakuje, že péče o domov a děti záleží také na nich. Filantropka také tvrdí, že americké ženy své dcery posílají na pracovní místa nastavená pro své otce. Americká pracovní místa jsou, jak Melinda Gatesová píše – založená na předpokladu, že zaměstnanci mají partnerky, které zůstanou doma, aby se bezplatně staraly o rodinu a pečovaly o dům.

Nátlak vedení

Tak to ale v realitě už dávno nefunguje, tvrdí Gatesová. Většina firem navíc po svých zaměstnancích požaduje, aby pracovali ještě víc. Americký pracovní týden se z méně než čtyřiceti hodin natáhl na skoro padesátihodinový. Nové technologie navíc neumožňují se od práce odtrhnout, často navíc prý uvažujeme tak, že volný večer nebo delší víkend by mohly naší kariéře ublížit.

Výsledkem je pracovní etika, která ubližuje každému, uvádí Melinda Gatesová. Když chtějí společnosti zaměstnance, kteří se sedřou, odrazují ty, kdo si přejí vyváženou kariéru s rodinným životem. Někteří z nich opustí svět korporací úplně, což je na škodu rozmanitosti. Ti, kdo zůstávají, jsou obvykle méně výkonní. Tito lidé pak musí věnovat příliš energie na to, aby se udrželi nad vodou, místo promýšlení cest, jak lépe vytvářet hodnoty, píše Melinda Gatesová na stránkách Světového ekonomického fóra.

autor: mam
Spustit audio