Zemřel profesor Vojtěch Cepl

23. listopad 2009

Profesor Vojtěch Cepl provázel tak nějak můj život posledních dvacet let. Seznámil jsem se s ním už na začátku roku 1990, když jsem coby novinářský elév využíval nově nabyté svobody slova také tím, že jsem se zúčastňoval tiskových konferencí nově vznikajících politických stran, což dnes nemusí působit nijak atraktivně, ale tehdy to bylo něco nevídaného.

Na tiskové konferenci Občanské demokratické aliance v tehdejším sídle také nově vzniklého Syndikátu novinářů v pražské Pařížské ulici mě hned zaujal, a to kupodivu nikoli výkladem o Ústavě, ale perfektní znalostí bytového práva a přípravou zákona o vlastnictví bytů, také do té doby nevídaného.

Možná i proto, že jsem tehdy neměl v Praze kde bydlet a že v tehdejší hektické době o toto zdánlivě ne tak světodějné téma neměl z kolegů novinářů nikdo zájem, jsem s profesorem Ceplem o věci dlouho diskutovat a natočil pak s ním rozhovor pro Svobodnou Evropu.

Pan profesor se totiž léta, kromě ústavního práva, věnoval právu bytovému a už při zkoumání této oblasti se projevoval jeho světonázor, s důrazem na vládu práva a přirozené právní procesy, do něhož patřila i nedotknutelnost soukromého vlastnictví, které přináší společnosti stabilitu, i když je to třeba, v uvozovkách, jen vlastnictví bytu.

Jeho cesta pak přirozeně vedla do politiky, kde se ale nedostal do Federálního shromáždění, kterému ale stejně před 17 lety zvonila hrana. A tak byl už jen kousek k tvorbě Ústavy samostatného českého státu, kde byl styčným důstojníkem vládní a parlamentní komise. Ústava má být stručná a nejasná, znělo jeho motto, čímž odkazoval na přirozené precedenční procesy, jako u americké Ústavy, jejíž tvůrce humorně označoval za kolegy. Jefferson a já, říkal, a právě za některé tyto názory sklízel kromě obdivu i kritiku i jako pozdější ústavní soudce.

Byl ale obávaným diskutérem, s důrazem na slovo obávaný, když jsme ho začali zvát v polovině devadesátých let minulého století do diskusí v tehdejším Českém rozhlase 6 - Rádiu Svobodná Evropa, zažili s ním hosté i my, komentátoři, nejednu ostrou slovní půtku. Tyto diskuse často pokračovaly mimo studio i u něj doma na pražské Flóře, kde občas zval diskutéry jako prý pokračování někdejších Čapkových pátečníků. Dodnes v redakci tradujeme historku, jak mi u svého krbu hrozil pohrabáčem, když jsem si dovolil připustit možnost přímé volby prezidenta, jejíž byl odpůrce, protože zastával názor, že přímá demokracie může vést k diktatuře.

S profesorem Zdeňkem Sudou léta pro Svobodnou Evropu připravoval pořad Demokracie v teorii a praxi a když pořad se Svobodnou Evropou zanikl, přesvědčoval nás, že až mu skončí mandát ústavního soudce v Brně, chce v tomto pořadu pokračovat sám se svými hosty. A tak se i stalo v pořadu Člověk a demokracie, který jsme vysílali po celé tři roky a který se stal tak trochu výkladní skříní jeho i naší stanice.

Profesor Cepl ho připravoval navzdory své nemoci a já sám jsem se ho nejednou účastnil. Proto jsem také chtěl svou vzpomínku zakončit jeho oblíbeným latinským citátem, který charakterizoval jeho životní postoj: Non sub hominem, sed sub legem. Ne pod vládou člověka, ale vládou zákona chceme žít, volně přeloženo. Ale zakončím jiným, který charakterizuje přímo pana profesora: Scientia potentia est. Vědění je moc.

Spustit audio