Zemřel prof. Čestmír Šimáně

1. srpen 2012

Ve věku 93 let zemřel 26. července letošního roku zakladatel českého jaderného výzkumu prof. Čestmír Šimáně.

Prof. Ing. Čestmír Šimáně byl vědeckým pracovníkem Ústavu jaderné fyziky Akademie věd ČR. Narodil se 9. května 1919. Po skončení války se coby absolvent Vysoké školy technické v Brně věnoval studiu elektroniky a jaderné fyziky a v letech 1947 až 1949 absolvoval studijní pobyt v Paříži u prof. Frederica Joliot-Curie.

V roce 1948 nastoupil jako první zaměstnanec Ústavu pro atomovou fyziku a vybudoval Laboratoř jaderné fyziky v Hostivaři. Byl ředitelem Fyzikálního ústavu ČSAV a od roku 1955 prvním ředitelem nově založeného a budovaného Ústavu jaderné fyziky v Řeži. Později vedl také divizi Mezinárodní atomové agentury ve Vídni. V r. 1973 byl zvolen místoředitelem Spojeného ústavu jaderných výzkumů v Dubně.

Prof. Čestmír Šimáně napsal celou řadu knih, publikoval v časopisech z oblasti elektrotechniky a elektroniky, jaderné fyziky, neutroniky, reaktorové fyziky, aplikací jaderných metod nebo jaderné přístrojové techniky. Po zřízení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost ČR pracoval také jako člen jeho poradního sboru.

Poslechněte si záznam pořadu Vstupte! s prof. Čestmírem Šimáně ze září roku 2009.

VIDEO z natáčení pořadu Vstupte! s prof. Čestmírem Šimáně.

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio