Zemětřesení vzalo pandám životní prostředí

28. červenec 2009

Loňské zemětřesení v Číně podle nové studie zničilo téměř čtvrtinu území, na kterém přežívají poslední pandy velké - symbol všech ohrožených zvířat.

Zemětřesení o síle 8 stupňů Richterovy stupnice, ke kterému došlo loni v provincii S'-čchuan, po sobě zanechalo 69 000 mrtvých a 4,3 milionu lidí bez střechy nad hlavou. Na seznam škod nyní přidali další položku ekologové. Bambusové lesy v S'-čchuanu tvořily asi polovinu areálu, na kterém žijí poslední pandy velké. Čínští vědci porovnávali satelitní snímky pořízené před a po zemětřesení a zároveň hodnotili, jestli současná krajina pandám poskytuje dostatek potravy a úkrytů.

Výsledky studie ukázaly, že pandy přišly o 23 % svého životní prostředí, kde na ploše o rozloze 354 čtverečních kilometrů bambusové lesy nahradila holá krajina. Další problém je, že zbylé prostředí, kde nyní žije asi 35 pand velkých, se rozpadlo na malé ostrůvky. Vědci se obávají, že izolace zvířat by mohla vést k příbuzenskému křížení, a zavinit tak zánik divoké populace. Navrhují proto spojit zbylá území chráněnými koridory, které by pandám umožnily volně přecházet z jednoho "ostrůvku" na druhý.

Výsledky studie včera zveřejnil časopis Frontiers in Ecology and the Environment.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.