Zelení vyšachovali Lafontaina

12. říjen 2009

Zelení v německé spolkové zemi Sársko se rozhodli včera na sjezdu v Saarlouisu 117 hlasy ze 150 vstoupit do koalice s křesťanskými demokraty CDU a s liberály FDP. Na návrh zemského šéfa zelených Huberta Ulricha zahájí s těmito stranami koaliční jednání, což umožní současnému ministerskému předsedovi za CDU Peteru Müllerovi zůstat nadále v úřadu, který ostatně zastává již deset let.

Zelení v zemských volbách 30. srpna těsně překročili pětiprocentní hranici a svými třemi poslanci vytvořili nejmenší frakci v zemském sněmu. Sociální demokraté ztratili téměř deset procent hlasů a museli CDU, která získala nepatrnou většinu, postoupit první místo. Strana Levice dostala asi pětinu hlasů a obsadila třetí místo, přičemž posílila i liberální FDP.

Důležité pro rozhodnutí zelených vstoupit do tzv. "jamajské koalice", odvozené od barvy vlajky tohoto státu (černá, žlutá, zelená), byly záměry šéfa strany Levice Oskara Lafontaina, který byl ještě jako člen sociální demokracie tamním šéfem vlády v letech 1985 až 98. Oznámil totiž, že v případě vytvoření tzv. rudo-rudo-zelené koalice Levice, SPD a Zelených se bude silně angažovat. Zemský šéf Zelených tvrdí, že se stranou Levice není možné nastolit vzájemnou důvěru. "Nevěřím ani tomuto muži, ani této straně", prohlásil Ulrich na Lafontainovu adresu. Rozhodnutí Zelených jednat s CDU a FDP o koalici vyvolalo smíšené ohlasy. Představitelka strany Levice v Bundestagu Gesine Lötzschová kritizovala toto rozhodnutí a označila je za "podivné pojetí demokracie". S jamajským spojenectvím prý odvrhli Zelení přes palubu svůj slib voličům spojit se s levicí. Předseda Zelených Cem Özdemir odmítnul tuto kritiku s tím, že by raději v Sársku vládli se sociálními demokraty. Přesto chce usilovat o změnu politiky v otázce zavedení minimální mzdy a ústupu jaderné energetiky.

Rovněž představitelé CDU a FDP hovořili o velké šanci, která stojí před Sárskem. Místopředsedkyně SPD Andrea Nahlesová kritizovala především postoje šéfa Levice Lafontaina, který znemožňuje vytvoření rudo-rudo-zelené koalice. Ten je však toho názoru, že pokud bude v příštích letech Sársko ovládáno jamajskou koalicí, pak se tak stane na základě volebního podvodu. Rovněž zemský šéf SPD Heiko Maas kritizoval rozhodnutí Zelených. Podle něho ukovali pakt s CDU a FDP v rozporu se většinou voličů. To není dobrý den pro naši zemi, prohlásil. Zato generální tajemník sárské CDU Stephan Toscani ulehčeně prohlásil, že "jamajská" koalice dává šanci umožnit hospodářský rozvoj s ekologickými prvky a sociální ohleduplností. Může se stát vzorem pro příští vládnutí v Německu. Jednání by měla být uzavřena do konce měsíce a v listopadu se očekává volba nového ministerského předsedy.

Zatímco v Sársku se rýsuje vznik tzv. jamajské koalice, i v Braniborsku a Duryňsku je jednání o vzniku tamních stranických spojenectví ve finále. V Braniborsku vše směřuje k rudo-rudé koalici SPD se stranou Levice. V Duryňsku nastaly rozpory uvnitř sociálních demokratů a tamní vedení se vyslovilo pro tzv. černo-rudou koalici s CDU. Na turbulentním jednání sociálních demokratů v Erfurtu nastartovali protivníci tamního zemského šéfa strany Christopha Matschie podpisovou akci s žádostí zastavit jednání s CDU a místo toho jednat se Zelenými a stranou Levice. Iniciátoři této akce vrchní starostové Erfurtu a Gery žádají rozhodně spojenectví s levicí a označují černo-rudou koalici za špatné řešení. Erfurtský vrchní starosta Andreas Bausewein se opírá o zkušenost spolupráce se stranou Levice v tomto městě v uplynulých třech letech. Musíme Levici zapojit pod naše vedení a zbavit ji tím její nedůvěryhodnosti. Konečné slovo bude mít ale zemský sněm, který se sejde 25.října.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.