Ze světa tisku

24. září 2010

Noviny ještě nepatří úplně historii. V konkurenci internetu a dalších médií se stále uplatňují. Jaká však byla jejich historie?

První noviny na světě vznikly v Číně. Tehdy ještě nebyl znám tisk, a proto byly psány ručně a mezi čtenáři kolovaly. Kdyby tyto noviny vycházely ještě dnes, byl by to úctyhodný 1600 ročník. Stejně jim však patří světový primát v délce vydávání. Vycházely až do roku 1935.

Ke skutečnému rozvoji novin v dnešním pojetí dal základ teprve slavný Guttenbergův vynález knihtisku. Noviny jsou zvláštní literární útvar, jenž si během dlouhého vývoje vytvořil vlastní specifické podmínky pro svou existenci. Jde o obsahové zaměření, jazyk, úpravu, délku článků a obrazovou dokumentaci. Na rozdíl od literatury musí především vyhovovat potřebám a vkusu čtenářů.

Periodicky vycházejí noviny od konce šestnáctého století a původně spíš připomínaly letáky, doplňované o stále nové rubriky. Postupně se specializují a snaží se čtenářům po všech stránkách vyhovět. Není proto divu, že se v novinách velmi brzo objevuje také inzertní část. Patrně první inzerát byl otištěn v anglických novinách "Imperial Inteligencer" 12. dubna 1649. Anglický šlechtic v něm sliboval bohatou odměnu tomu, kdo odhalí zloděje jeho dvou koní.

V roce 1751 se v deníku "New York Journal" objevila přímo výzva vydavatele: Pánové, nemáte-li potřebnou hotovost pohromadě, pomyslete na ubohého vydavatele a jeho ženu a pošlete tomu chudákovi alespoň něco, třeba šunku, máslo, sýr, maso nebo nějaké drobné věci. V úctě oddaný Váš sluha John Zender.

První sportovní rubrika se objevila roku 1822 v novinách "Bell Life". První fejetony uveřejňoval francouzský "Journal des Debats" od roku 1800.

Noviny "London Post" zachránil před úpadkem Daniel Defoe, autor knihy Robinson Crusoe, který své dílo uveřejňoval na pokračování, takže vlastní kniha ve skutečnosti byla druhým vydáním.

Ve snaze podchytit a získat co nejvíce čtenářů se často noviny dopouštěly podvodů. Dnes jim říkáme novinářská kachna. Jde o klasický výmysl ve snaze po senzaci. V první "kachně" svého druhu se hovořilo o tom, že jakýsi chovatel kachen ze svého hejna pokaždé vybíral nejslabšího jedince, dával jej ostatním kachnám sežrat, až prý mu nakonec zůstala nejlepší a nejsilnější kachna.

Zajímavý je také formát novin. Americké noviny "Illuminated Quadruple Constellation" měřily 2,6 m na výšku a 1,83 m na šířku. Patrně nejmenší noviny vycházely v Anglii, jmenovaly se "Little David" a měly stránky o rozměru 7,5 x 6 cm.

autor: Jiří Drvota
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.