Zdražování potravin v Rakousku

10. srpen 2007

Vlna zdražování potravin, která nejprve zasáhla Německo, se neodvratně blíží k Rakousku. Podle listu "Der Standard" by to v blahobytné zemi, jako je Rakousko, nemělo vyvolat žádné zvláštní problémy, protože v minulých letech výdaje za jídlo a pití klesaly.

Z celkových životních výdajů dnes pouze 12 procent připadá na potraviny, zatímco před čtyřiceti lety to bylo přes 30.

Zcela jinak se to však jeví z oficiálních čísel Statistik Austria. V zemi s osmi a čtvrt milionem obyvatel žije více než milion lidí v chudobě nebo jí je ohroženo. Vlna zdražování pro tuto skupinu, která musí vyjít s 900 eury měsíčně, bude kritická. Vzestup cen bude činit sice jen pár centů téměř u všech potravin při každodenním nákupu v supermarketech, ale na tuto skupinu dopadne tvrdě. Lidé ohrožení chudobou nemají žádnou spořitelní knížku ze které by mohli koncem měsíce hradit deficit svých výdajů. Veškeré příjmy budou muset vydat na životně potřebné věci. Pohled na velký počet osob, u kterých zvýšení cen za jídlo povede k existenčním problémům, musí podle komentátora listu Johanna Ruzicky spustit u politiků varovné zvonění. Budou muset urychleně reagovat, aby zabránili prudkému poklesu spirály chudoby. Musí zdražení přizpůsobit sociální dávky, peníze na nezaměstnanost, nutnou výpomoc a upravit nejnižší důchody k růstu inflace. Rovněž se budou muset změnit roční zaměstnanecké kolektivní smlouvy. Na straně druhé obchod jásá, protože vyšší ceny budou znamenat i vyšší obrat. Rakouský Obchod s potravinami byl vloni pro Rakousko jedním z nejúspěšnějších za poslední léta. Podle společnosti Regioplan Consulting nominální zvýšení zaznamenalo ve srovnání s předminulým rokem zvýšení o 3,3 procenta. Po prvé po mnoha letech tak reálně vzrostl prodej, a to více než přibylo prodejní plochy, která dosáhla téměř tří milionů čtverečních metrů. Vzrostla i dominace obchodních řetězců Rewe a Spar a očekává se, že v současném roce dosáhne nárůst prodeje potravin o další tři procenta. Celkově by mohlo být letos dosaženo obratu ve výši 16,1 miliardy eur, což je o 500 milionů více než v minulém roce. Velmi se přitom zvýšil prodej bio výrobků a počet specializovaných supermarketů na toto zboží se zřejmě zvýší z dosavadních 20 na 100.

Za zvyšování cen však nechce nikdo cítit odpovědnost. Potravinářský průmysl viní obchod, že chce více vydělat a ten se odvolává na konkurenci. Zvýšení cen u výrobků z obilovin zdůvodňují pekaři nejen zdražováním energie, ale i potravinářských surovin od mléka a másla až po cukr. Podle odborníků na trhy však zde působí počasí, zvyšující se globalizace a trend získávat pohonné hmoty ze zemědělských plodin. Současně s tím roste i spotřeba důležitých potravin v Asii a jižní Americe. Hospodářský vzestup Číny vedl k prudkému zdražení dováženého sušeného mléka, jehož výroba a export je pro mlékárny výhodnější než prodávat mléko ve vlastní zemi. Dále roste i konzum masa, což zase zvyšuje ceny krmiv pro chovná zvířata. To vše vyvolává v Rakousku nutnost odbourat veškeré omezující kvóty do března 2015 a tím snížit i dotace na vysoce subvencovaná "mléčná jezera a hory másla". Někteří rakouští spotřebitelé se nyní utěšují, že se jich zdražení nedotkne, protože mají možnost nakupovat na Slovensku a v Česku. Ovšem na základě posledních informací růstu cen u nás, jak dlouho?

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio