Zdeněk Velíšek: Proč francouzská policie zadržela bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho?

20. březen 2018

Není to poprvé, co je Nicolas Sarkozy vyslýchán policií. Vždy to bylo kvůli podezření ze zneužití moci a z použití nelegálně získaných peněz na vlastní volební kampaň.

Je to ale poprvé, co byl kvůli vyšetřování takového podezření vzat do vazby a rovněž poprvé, kdy je podezírán z toho, že peníze pocházely z Libye, a to přímo od někdejšího libyjského despoty Kaddáfího. Přitom nejde o nové podezření.

Poprvé byl případ pravděpodobného libyjského kofinancování Sarkozyho vítězné prezidentské kampaně z roku 2007 zveřejněn v r. 2012 na informačním webu Mediapart, pak v dubnu roku 2013 začala být kauza policejně vyšetřována a od té doby se hromadila svědectví písemná, ústní - podaná přímo diplomaty či libyjskými hodnostáři, nebo získaná odposlechy.

I když se zdála důvěryhodná, neposkytovala důkazy opodstatňující Sarkozyho předvolání kvůli zneužití veřejných peněz. To,co jsem si přečetl dnes v prvním ranním internetovém vydání Le Mondu, jsem z téhož deníku, ale i z jiných francouzských mediálních zdrojů znal v podstatě už od listopadu 2016.

A ještě dnes v rozhlasovém interview pořízeném po Sarkozyho zadržení rozhorleně popírala existenci takových důkazů členka Sarkozyho vlády, ministryně Nadine Morano. Sarkozy může být nyní zadržován osmačtyřicet hodin, pak bude buď propuštěn nebo předán do řádné vyšetřovací vazby.

Nicolas Sarkozy a Muammar Kaddáfí

Nový výklad letecké operace?

Na svobodě byl vyšetřován z podobného důvodu - tedy kvůli podezření z financování své volební kampaně penězi nelegálně převzatými od Liliane Bettencourtové, kdysi nejbohatší ženy světa, dědičky majitelů firmy L´Oreal. I jeho druhá prezidentská kampaň, ta prohraná v roce 2012, ho vystavila policejnímu vyšetřování kvůli podezření nelegálního postupu při jejím financování.

Sarkozy není v záležitostech soudního vyšetřovnání finančních machinací žádným nováčkem. Uvidíme, zda i tentokrát před vyšetřujícími soudci obstojí. Nebude-li ovšem po dvou dnech s omluvou propuštěn.

Já tu o něm nehovořím v žádném připadě jen proto, abych rozmnožil už tak dost četné komentáře o ostudných finančních prohřešcích politiků zdejších i zahraničních, ale proto, že tato kauza, pokud by se prokázala její pravdivost, by se promítla jak do politické tak do vojenské historie Evropy 21. století.

Válečná, přesněji letecká operace, kterou čtyři roky po zatím nedokázané finanční participaci Muammara Kaddáfího na Sarkozyho první prezidentské kampani, zahájila nejprve Francie s Velkou Británií a pak nad ní dokonce převzala velení Severooatlantická aliance (bez přímé účasti Spojených států), tato operace by mohla být vykládána zcela jinak než dosud.

Zdeněk Velíšek

Je sice pravda, že mohla být provedena jen díky tomu, že právě Sarkozy získal v Radě bezpečnosti mandát pro mezinárodní leteckou ochranu povstalců proti Kaddáfího žoldákům, kteří se dopouštěli na povstalcích i civilistech zvěrstev, ale jistě by se našly internetové portály i jiná média, která by teď našla jinou, osobní motivaci pro tuto Sarkozyho iniciativu i pro celý zásah v Libyi a dokonce i pro završení celé akci usmrcením Muammara Kaddáfího.

Myslím, že hypotézám tohoto druhu je třeba se bránit minimálně, dokud se nedokáže, že Sarkozy měl důvod k tomu, aby libyjskému diktátorovi definitivně zabránil v dehonestaci jeho osoby, tedy francouzského prezidenta nebo k vydírání Francie v jejích a evropských krocích ku prospěchu libyjského povstání.

Kdyby k tomu bylo došlo - pokud tedy by byl měl Kaddáfí či kdokoli jiný důkazy o Sarkozyho provinění před vítězstvím v prezidentských volbách, nebyla by se už ani žádná další kapitola francouzských i evropských dějin naší doby mohla odehrát tak, jak se odehrála.

autor: Zdeněk Velíšek
Spustit audio