Zbytky tanku v rokli u Kadaně

22. září 2010

I když jsme hledání tanku v Labi museli na nějakou dobu přerušit, projekt Do hlubin historie neskončil. Koncem října se s ním zúčastníme finále mezinárodní soutěž Prix Europa 2008 v Berlíně, kde jsme už postoupili do užšího výběru, takže nám držte palce. O tom, že nám naši fanoušci zůstávají věrní, svědčí i následující výpověď. Dokazuje, že jsou stále místa, kde se skrývá válečná bojová technika včetně tanků a dodává nám tak naději v nalezení toho "našeho".

"O tanku jsem se dozvěděl asi před pěti lety náhodou během řeči s rodinným přítelem, který je místním rodákem.

Ten mi vyprávěl o tanku, prý Tigru, kterému koncem války při útěku Němců na západ zhasnul v koloně motor (od jiného zdroje praskl pás), a tak byl z cesty vytlačen a sjel do potoka v hluboké rokli. Místní kluci, dnes páni v letech, si pak do něj chodili hrát a všichni mluví o věžovém tanku. Tehdy mi onen rodinný přítel také řekl, že prý po revoluci někomu z místních půjčoval traktorový vlek a ten byl použit při odvozu částí vnitřního vybavení tanku, přesněji motoru.

Já jsem se k tanku ke své smůle dostal až za další dva roky, tedy myslím v roce 2006, a našel jen zbytek, který byl podle stavu řezů teprve nedávno rozebírán do šrotu. Řezy autogenem na rozdíl od samotného tanku nenesly žádné známky koroze. Podle všeho byl rozřezán zaměstnanci lesů, kteří jsou zde jako doma. Okolní stromy také nesly známky po zavěšování kladek a stavbě lanovky, kterou byly pláty vytahovány z rokle.

Co by to mohlo být?

O jaký typ tanku mohlo jít

Pro zajímavost uvádím, že jsem se pokusil určit typ a verzi tanku s pomocí fotografií na internetu a knihy Obrněná technika I. Takže podle počtu a postavení náprav a celkové konfiguraci podvozku se nejedná o tank Panzer V. "Tiger"(škoda), ale (pokud lze brát vážně údaj, že tank disponoval věží) tank Panzer III, nejméně Ausf. E, což znamená 6 náprav, na jedné straně posunutých mírně vpřed oproti straně druhé, na každé ose jedno kolo s gumovou bandáží. Loukoťové napínací kolo je poprvé u verze Ausf. H, stejně jako posunutí první kladky nesoucí vrchní část pásu blíže k přednímu tlumiči a nový tvar nosníku tlumiče. Další je už jen domněnka.

Pokud by byl tank vybaven bočním nouzovým výlezem mezi pásy, pak by ho sběrači kovů využili a řez by vedli v těchto místech tak, aby ušetřili náklady a čas. Řez je ale až od podlahy korby k vrchní hraně, to znamená, že tank tento výlez neměl, ten byl zrušen od verze Ausf. M. Další stopa je na fotografii "Co to asi je". Pokud je to opravdu munice bez nábojnice (na místě jsem od toho šel raději dál a nic bližšího nezjišťoval), pak by velikost ukazovala na zbraň ráže 75mm, kterou disponovala verze Ausf. N, a která byla spolu s M poslední vyráběnou verzí. Bohužel u tanku jsem od té doby znovu nebyl a tak jsem ani nemohl pro další určení změřit např. sílu pancéřování, šířku pásů, rozměr "munice" a další údaje vedoucí k přesnějšímu určení.

Detail napínací nápravy

S tímto rozborem samozřejmě nemusíte souhlasit a možná to ani není moc důležité o jakou verzi šlo, prostě Panzer III. nebo možná také Sturmgeschütz III.

Pokud mohu ještě něco ke stavu před rozřezáním, pak si myslím, že spodní část vnitřního prostoru byla asi plně zalitá vodou vzhledem k silné korozi řídícího systému. Při mé návštěvě jsem si také všiml popraskaných svárů v zadní části podlahy pod napínacími koly, které pravděpodobně způsobil sjezd ze skoro kolmé stráně vysoké přibližně 30 metrů. Myslím, že tato poslední projížďka vytrhala i šrouby připevňující uložení zkrutných tyčí k podlaze a jsou jakoby volně poházené po podlaze a otočené směrem nahoru, přitom na těchto partiích nebylo vidět žádné řezání autogenem."

Řezalo se nedávno

O tomto nálezu už jsme vás už informovali na stánkách projektu Do hlubin historie v sekci "Příběhy zbraní" a podsekci "Nálezy u nás", kde pod titulkem "Také u nás něco zůstalo" najdete fotografie "kadaňského" tanku. Přesné místo nálezu záměrně nezveřejňujeme, protože ho v dohledné době prozkoumají pracovníci Vojenského historického ústavu. Autorovi tohoto článku děkujeme za informace, které nám poskytl, a budiž inspirací pro ostatní. Pokud jste slyšeli o podobných nálezech, případně jste něco sami objevili a chcete se o to podělit, pište na adresu tank@rozhlas.cz

autor: grauchenvonoslovitz@centrum.cz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.