Zase měnit zákony?

9. srpen 2005

Z původně nepolitické a programové nekomerční zábavy Czechtek 2005 se stalo politické téma, které už přes týden hýbe sdělovacími prostředky, ale především politickou scénou. Nyní ovšem může být výsledkem této smršti, že se budou předkládat nové zákony. Avizoval to už ministr vnitra František Bublan a nyní tedy petice sedmadvaceti starostů žádá legislativní změny.

Obce prý nemají kompetence, jak při podobných masových akcích, jako je technoparty, postupovat.

Premiér Jiří Paroubek, jako je jeho zvykem, slíbil, že kabinet se změnou legislativy počítá a bude na ní pracovat. Jenže naskýtá se otázka, k čemu vlastně legislativní změny mají směřovat. Jaká by mohla být kompetence obcí, která by snad vyřešila rozsáhlé společenské dilema, které se už týden projevuje vzájemným se překřikováním dvou názorových táborů.

Bylo například naznačeno, že obce by mohly dostat kompetenci vyhláškou regulovat, zda-li na svém katastru budou chtít tolerovat akci podobné technoparty, byť by byla na soukromém pozemku. Jenže co s touto kompetencí, když účastníci technoparty se zajisté obce na její názor nezeptají. Pak zřejmě dojde k podobnému zásahu, k jakému došlo, jenže k němu došlo nyní i bez této kompetence.

A policie k němu jistě své dobré důvody měla a našly by se vždy, neboť při každém shromáždění může dojít k podezření z různých trestných činů, či přestupků, ať je to ničení soukromého majetku, obtěžování občanů hlukem nebo nelegálnímu prodeji omamných látek.

Z tohoto pohledu by klasickou akcí, zralou k tvrdému rozehnání, byly každoroční oslavy příchodu Nového roku, jak jsme o tom hovořili včera v pořadu Lidé od novin. Důvodů by bylo více než dost, na veřejných prostranstvích se koná neohlášené shromáždění, které tropí značný hluk, je zde značné množství alkoholu. Přesto důvod opačný, proč proti tomu policie nezasahuje, není zákon, ale všeobecná společenská tolerance takových oslav.

S technoparty je to podobné. Kdyby společnost takovou akci tolerovala, dalo by se zamhouřit oči. Zákon nezákon. Ale proto, že jde o podnik kontroverzní, bylo by nutné, aby výsledkem společenské diskuse, která se nyní strhla, vyjasnit si, jak postupovat. Vše se dá ale učinit i na základě současných zákonů.

Problém české společnost je totiž tradičně v tom, že je velká víra, že zákon něco vyřeší. Výsledkem je to, že je velké množství zákonů, ale regulovaná oblast stejně dobře nefunguje. K čemu tedy nové zákony.

Otázka by měla být položena jinak? Existuje alespoň náznak společenského konsenzu, zda-li akci typu technoparty tolerovat nebo zcela zakázat? Jediné takový výsledek by se dal zhmotnit do zákona.

Úplný zákaz akce typu technoparty je zajisté možný, některé státy to tak řeší. Taková legislativní změna by jistě měla smysl. Ale je třeba se na tom shodnout. Probíhající diskuse svědčí o tom, že to zřejmě možné nebude, společenský konsensus tohoto druhu jednoduše neexistuje. Hovoří se spíše o tom, že je třeba vymezit podobným akcím mantinely. Jenže to je přesně to, po čem organizátoři a návštěvníci bytostně netouží.

Kdyby tedy diskuse nabyla nějaký, alespoň částečný, věcný tón bylo by možné uvažovat o tom, že akci typu technoparty je možné tolerovat, ale pouze se souhlasem vlastníka pozemku, pokud návštěvníci nebudou ničit cizí majetek a akce bude dostatečně vzdálena od obydlených lokalit, aby nerušila hlukem. To vše je možné zajistit. A pokud to nebude dodrženo, pak skutečně existuje důvod k zásahu policie. Ovšem ne tak, že uzavře přístupovou cestu a účastníky zbije.

To vše je možné i při stávající legislativě. Volání po její změně a přísliby politiků jsou tedy jen dalším mlžením v podivné letní diskusi.

Spustit audio