Záplavy Benátek ovlivňuje Slunce

2. srpen 2010

Pokud se v Benátkách nechcete moc namočit, hlídejte si skvrny na Slunci. Nová studie ukazuje, že velké záplavy „města zrozeného z vln“ jsou mnohem častější v období zvýšené aktivity Slunce.

Acqua Alta – tak říkají záplavám, při kterých příliv přesáhne výšku 110 cm, Italové. Velká voda do historického centra Benátek obvykle přichází několikrát do roka a nejčastější je mezi říjnem a prosincem. Vědecké studie ukazují, že záplavy sledují 11letý cyklus – což znamená, že jsou nějakým způsobem provázány se Sluncem. Záznamy o hodinovém měření hladiny moře v letech 1948 až 2008, které zkoumali vědci z Lisabonské univerzity, tuto závislost potvrdily: ukázaly, že počet extrémních přílivů stoupá v obdobích, kdy je na Slunci zvýšený výskyt skvrn.

Meteorologické záznamy ukazují, že v letech se zvýšeným výskytem „Acqua Alta“ nad Jaderským mořem převládaly systémy s nízkým tlakem vzduchu. V letech, které byly pro Benátčany klidnější, se tyto systémy nacházely dále na jihu. Podle vědců to dává smysl – je známo, že záplavy Benátek zesiluje nízký tlak nad Atlantikem, při kterém bouřkové větry vanou z jihu na sever a zvedají vodu kolem Benátek. Jak to však souvisí s aktivitou Slunce, zatím není jasné. Jedno je však ze studií vyplývá celkem jistě: sluneční cyklus záplavy Benátek nepřímo ovlivňuje.

Zdroj: NewScientist, Geophysical Research Atmosphere

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio