Zákon regulující prostituci je potřeba

28. duben 2004

Návrh nového zákona, která má regulovat prostituci, bývá nazýván kontroverzním plánem na legalizaci prostituce. Návštěvníci českého pohraničí i center mnoha měst musejí mít dojem, že je klamou smysly. Prostituce přece kvete všude a nikdo se s tím netají, tak jakápak legalizace. Prostituce není sice povolena, ale ani zakázána, prostě je tolerována. Stát by tedy měl co nejdříve přestat zavírat před tímto jevem oči a začít ho ne legalizovat, ale regulovat. A regulovat se dá těžko něco, co oficiálně vůbec neexistuje.

Vláda nyní souhlasila s tím, aby ministerstvo vnitra předložilo příslušný návrh zákona, po kterém volají zejména starostové a další odpovědní z míst, kde je tento druh obchodu nejvíce provozován. Regulaci by měl provádět stát i obce. Největší problém v neregulovaném prostředí je hlavně ten, že státu i obcím unikají příjmy z nezdaněné výdělečné činnosti. Přitom obce nesou odpovědnost za takové podnikání už tím, že se děje na jejich území. Právem tedy očekávají z toho příjmy, jako z každé podnikatelské činnosti. Podle vládního záměru by měli provozovatelé zařízení pro poskytování sexuálních služeb platit obci každý rok kromě daní až 200 000 korun. Je trochu neférové, když odpůrci zákona tvrdí, že stát a obce se tímto způsobem stávají spoluprovozovateli sexuálních služeb a vlastně pasáky, jak se říká nelegálním zaměstnavatelům prostitutek.

Stát i obce naopak právem reklamují daňový únik. Prostituci provozuje v České republice podle odhadů skoro tři desítky tisíc lidí a to už je velmi slušný podnik, který ovšem oficiálně neexistuje. Příslušná zařízení jsou navenek masážní salóny, hotely, penzióny a noční kluby. Platby se provádějí v hotovosti z ruky do ruky nebo s potvrzením na jiné služby. Tím je prostituce jako nelegální výdělečná činnost prakticky nepostižitelná. Přitom každý jistě dobře ví, že nápadně oblečené ženy nečekají na svého milého prince, ale na movitého cizince a nečiní tak z čisté lásky.

Pokud příslušný návrh zákona projde všemi úskalími, mohly by tak činit zcela legálně. Příjmy z takového svobodného povolání, jak má být jejich činnost definována, by byly zdaněny. Licence k provozování sexuálních služeb by vydávaly úřady pověřených obcí. Důležitá také bude, že pokud bude tato činnost zcela legální, bude možné ji omezit místně. Zákon by měl stanovit seznam míst, kde by prostituce byla zakázána a dal pravomoci obcím, aby to regulovaly. Bude pak zcela zřejmé, že na některých místech je tato činnost vyloučena, například na úřadech, v kulturních a zdravotnických zařízeních, na dálnicích, letištích a v bytech, v nichž žijí děti nebo mladiství.

A co je obzvláště důležité - osoby, které by prostituci legálně provozovaly, by musely pravidelně navštěvovat lékaře. Tím by se omezilo šíření nakažlivých chorob. Za současné situace bývá nejčastějším argumentem odpovědných, že každý, kdo užije nelegální služby prostituce, musí počítat s rizikem a vystavuje se mu sám a dobrovolně. Jenže tato argumentace velmi kulhá. Masážní salony a noční kluby zdaleka nenavštěvují jen vyvrhelové společnosti. Také jinak spořádaní občané občas pocítí touhu tzv. si vyhodit z kopýtka. Takový člověk ovšem zdaleka neohrožuje jen sebe a své zdraví, ale také svou rodinu a mnoho dalších, se kterým se stýká, koneckonců, včetně například svého lékaře. Stejně tak zatíží svou nemocí svůj zdravotní účet. Je proto pro stát mnohem lépe nařídit pravidelné zdravotní prohlídky osobám, které sexuální služby provozují.

Kulhá i argumentace, že na prostituci bývají napojeny další nelegální činnosti, jako je obchod s návykovými látkami a organizovaný zločin. Stát tím, že legalizuje prostituci, pomůže k legalizaci i těmto aktivitám. Je to úplně naopak. Tím, že prostituce bude legalizována, obchod s drogami a organizovaný zločin se od ní bude držet dál, protože by na ně bylo lépe vidět. Ztratí tak důležité spojení na jednu ze svých činností. Samozřejmě, bylo by naivní si myslet, že s novým zákonem o prostituci zmizí veškerá spojení na černou ekonomiku. Rozhodně však půjdou lépe potírat. Zmizet by mohli i tzv. pasáci, kteří často vykořisťují ženy - cizinky z chudých zemí. Už nyní se dopouštějí trestného činu kuplířství a to by měl zákon zachovat. Vzhledem k větší možné kontrole bude jejich unikání zákonu obtížnější.

Je možné předpokládat, že odpůrci zákona budou argumentovat především morálním rozměrem. Není podle nich možné uzákonit něco, co by vůbec nemělo existovat, protože je to v rozporu s morálkou. Jenže celá historie lidstva ukazuje, že prostituce bude existovat vždy a v každém režimu, který ji bude chtít potřít. Jestliže něco není možné vykořenit, pak je lépe se s tím naučit žít, a vhodnou regulací nastavit přijatelné mantinely.

Spustit audio