Zahraniční ohlasy na výsledky voleb

16. červen 2002

Ano, podobně jako Polsko a Maďarsko stojí nyní Česká republika s vítězstvím levice v parlamentních volbách proti západoevropskému trendu v posunu preferencí voličstva do pravostředové části spektra a stejně jako obě zmíněné země bude nyní mít koaliční vládu levého středu, navíc s minimální převahou, tenkou jako oplatek, tvrdí shodně většina západních agentur, deníků a jiných médií, od agentury Reuters k deníku New York Times.

Stejně tak konstatují, že zisk komunistů je důsledkem rekordně malé volební účasti, 58 %, ve srovnání se 74 % v roce 1998, která zřejmě byla způsobena nerozhodností voličů co do stavu české politiky. To zas konstatuje např. deník Los Angeles Times a podobně jako AFP zdůrazňuje, že volby jsou porážkou předvolební strategie expremiéra Klause, zatímco krédem vůdce sociálních demokratů Vladimíra Špidly je podle něj ?moderní sociální stát skandinávského stylu a vstup do Evropské unie? a připomíná, že zjevný budoucí premiér je znám coby čestný a inteligentní muž, i když byl obdivovatelem francouzského expremiéra Jospina, kterému je dokonce i podobný.

Jak ovšem konstatuje celá řada depeší a prvních komentářů, např. britské BBC v angličtině, agentury Reuters či německého tisku, cesta do Evropské unie, na které si Česká republika zatím vede dobře, nemusí být jednoduchá, neboť, cituji: "Přes kvetoucí ekonomiku s exportem živeným růstem, který předhání průměrné tempo unie, nová vláda se bude muset utkat s rozpočtovým deficitem, který roste jak houby po dešti a ohrožuje eventuální vstup české koruny do zóny jednotné měny Euro."

Ohlasy dodávají, že ?finanční trhy budou zároveň chtít, aby Špidlova vláda protlačila konečná stádia privatizace státní podniků, zejména telekomunikací a energetiky.?

A na závěr ještě německá tisková agentura DPA, která napsala: "Pozorovatelé soudí, že nastalé problémy se složením vlády především posílí roli prezidenta Havla. Na jeho diplomatické umění bude záležet jak rychle získá Česká republika novou vládu. Je to zvlášť důležité vzhledem k referendu o vstupu do Evropské unie, které se má konat už v příštím roce. V nestabilních poměrech, by podle obavy expertů mohlo být referenda zneužito jako vnitropolitického mocenského prostředku..".

Tolik tedy první nedělní zahraniční ohlasy na výsledky českých voleb. Některé z nich se nám nemusí líbit, ale tak se o nás píše.

rse@rozhlas.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.