Záchodky damanů vypovídají o změnách klimatu

15. říjen 2010

Afričtí damani vynalezli společné toalety dávno před člověkem – celé desetitisíce let chodí močit jen na určitá místa. Tyto „záchodky“ se staly neobvyklým zdrojem informací pro vědce, kteří se zabývají rekonstrukcí prehistorického klimatu.


Při studiu změn klimatu, k nimž došlo v minulosti, vědci obvykle vyžívají depozita ze dna jezer nebo mokřin. Vrstvy sedimentů obsahují organický materiál, který se dá dobře datovat. V suchých oblastech, ke kterým patří jižní Afrika, však něco takového není možné a informace o zdejších změnách klimatu jsou jen útržkovité. Naštěstí existuje ještě další zdroj dávných organických látek, kterému sucho naopak svědčí.

Damani skalní (Procavia capensis) jsou velcí jako králíci a vypadají jako morčata, ale jejich blízkými příbuznými jsou sloni. Žijí na jih od Sahary a zvláště hojní jsou v zemích jako je Namibie nebo Botswana. Jsou obyvateli skal a jejich záchodky, na které chodí močit jedna generace damanů za druhou, jsou proto špatně přístupné. V týmu vědců z Leicesterské univerzity, kteří se zabývají historií klimatu, jsou naštěstí zkušení horolezci. Pronikli k místům, na kterých po celé desetitisíce let krystalizuje moč damanů a odvrtali vzorky. Forenzními metodami v nich pak v laboratoři identifikovali molekuly organických látek. Hledali především molekuly, které pocházejí z rostlin a prošly trávicím traktem damanů. Tyto „biomarkery“ spolu s výsledky datování totiž ukazují, jaké druhy rostlin v oblasti rostly v daném období.

Výskyt rostlinných druhů je těsně svázán s klimatem, takže vědci získali „okno do minulosti“ v rozsahu asi 30 000 let. Ukazuje, že jižní Afrika byla velmi dynamickým prostředím, které po skončení poslední doby ledové před asi 20 000 let prošlo komplexní proměnou. Dalším krokem bude porovnat data získaná z damaních záchodků s počítačovými simulacemi prehistorického klimatu. Autoři studie jsou nicméně přesvědčeni, že krystalická moč damanů představuje zdroj informací srovnatelný s vrtnými jádry ze dna oceánů.

Logo
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio